Холандия поиска предпазна клауза за България

Холандия поиска предпазна клауза за България

Холандският министър на европейските въпроси Франс Тимерманс е поискал ЕК да наложи предпазна клауза на България и Румъния.

В писмо до зам.-председателя на комисията Жак Баро той е настоял да се обмисли активирането на предпазна клауза едновременно с предстоящото публикуване на докладите за Румъния и България, в случай че напредъкът им е недостатъчен. Това съобщи румънското издание Нюзин.

Писмото е от две страници и е с дата 30 май. Тимерманс иска среща с еврокомисаря по въпросите на правосъдието и сигурността Баро, за да бъде специално проучено влиянието, което ще има прилагането на предпазни клаузи върху сътрудничеството в съдебната област, което вече съществува с България и Румъния.

Холандското правителство е решило да продължи да оказва съдействие на двете държави в областта на съдебната реформа и подкрепя препоръката на ЕК механизмът за сътрудничество и оценка да остане да действа докато бъдат изпълнени всички цели, се посочва в писмото, цитирано от БТА.

В сравнение с останалите доклади на Комисията, докладът през лятото на тази година, чието публикуване може да бъде отложено за септември, се подготвя много по-напрегнато и ще представлява своеобразна равносметка за трите години на членство. Две мисии на експерти от ЕК вече бяха в Румъния, а последната мисия е планирана за края на юни в Букурещ, отбелязва Нюзин.

Сряда пък е последният ден от финалната експертна мисия на ЕК в България.

Стартът на мисията, която пристигна в понеделник, съвпадна с освобождаването от ареста кандидатиралите се за депутати "братя Галеви" - двамата обвиняеми по едно от т.нар. знакови дела, следени от Брюксел.

Мисията се случи и в момент, когато една от най-обсъжданите теми в България е покупката на гласове. По този повод миналата седмица британското списание "Икономист" писа, че "свързани с мафията партии са се представили обезпокоително добре в България".

"За съжаление, представителите на ЕС, които следят колебливия напредък на България към прозрачно правителство, ще има какво да сложат в следващия си доклад. Лошо е, когато съмнителни типове печелят гласове. Още по-лошо е, когато те са тези, които ги броят", писа "Икономист".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?