Холандия прикани да се ускори обещаното на Турция пренастаняване на сирийци

Холандия прикани да се ускори обещаното на Турция пренастаняване на сирийци

Холандското председателство на ЕС прикани страните членки бързо да конкретизират пренастаняването в Европа на сирийски бежанци от Турция, което е основен елемент в сключеното между Брюксел и Анкара споразумение от 18 март, предаде Франс прес.

В това споразумение се предвижда всички новопристигащи на гръцките острови незаконни мигранти да бъдат върнати в Турция, включително кандидатите за убежище. За всеки върнат в Турция сириец ЕС се задължава да презасели друг сириец от Турция в ЕС, в рамките на 72 000 места.

Според публикувани в сряда данни на Европейската комисия 325 незаконни мигранти, пристигнали в Гърция след сключването на споразумението, са били върнати обратно, а 103 сирийски бежанци са били настанени в ЕС.

"Не трябва да изчакваме с прилагането на нашата част от споразумението", призова холандският министър за миграцията Клаас Дейкхоф на срещата на вътрешните министри на ЕС в Люксембург.

"Всяка страна членка трябва да посочи как ще допринесе" за пренастаняванията, с конкретни ангажименти с числа и дати, заяви Дейкхоф. Той същевременно добави, че не се очаква днешната среща да завърши с конкретен график страна по страна.

Според дипломатически източници холандското председателство е искало да предложи страните членки да се ангажират пред Турция с пренастаняването на 4488 сирийци в първите четири месеца на програмата, предаде ДПА.

Според предложението най-много сирийци, по 218 на месец, ще приеме Норвегия, която макар и да не е членка на ЕС също участва в пренастаняването. Следват Франция с по 148 сирийци на месец, Италия със 118 и Германия със 100.

Срещу този план за пренастаняване се обявиха Полша, Словакия и Чехия, отбелязват дипломатически източници.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?