Холандия разследва българи за незаконно източване на социалната й система 

Холандия разследва българи за незаконно източване на социалната й система 

Полицията в Холандия разследва измами в големи размери от български банди с молби за жилищни помощи и други социални плащания от холандската социална система, съобщи новинарският сайт dutchnews.nl.

Според телевизия Ер Те Ел, цитирана от БТА, поверителното разследване е показало, че бандите изпращат чуждестранни граждани в Ротердам, където вписват несъществуващи хора в общинските регистри, а след това предявяват претенции за жилищни и здравни помощи от тяхно име.

В един случай един български заподозрян е планирал да наеме автобуси, за да изпраща колкото се може хора в Холандия да се регистрират за социални помощи.

Измамниците се регистрират пред общинските власти в Ротердам с документа си за самоличност и фалшив договор за наем. Те получават официален номер, който дават на бандата и се прибират в България. След това бандата може да използва този номер за кандидатстване за жилищни и здравни помощи със задна дата, което може да донесе между 6000 и 8000 евро на т.нар. "социални туристи". Данъчната служба изплаща помощите в брой незабавно, а проверява легитимността на молбите едва след това, отбелязва Ер Те Ел.

В реакция на измамата държавният секретар на министерството на финансите Франс Векер заяви, че е "недопустимо холандската данъчна система да се ползва като банкомат".

Холандия е една от четири страни в ЕС, които водят кампания за по-строги правила за борба с "туризма на социалните помощи", отбелязва dutchnews.nl.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа