Холандия се прости с кралицата - майка

Холандците се простиха с кралицата майка Юлиана, която почина на 20 март на 94-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.

Под звън на камбани каляската с ковчега тръгна от двореца, премина по улиците на Хага и се отправи към близкия град Делфт, където в една черква е гробницата на холандското кралско семейство. Юлиана бе погребана в 400-годишната крипта редом със своите родители кралица Вилхелмина и принц Хендрик.

Хиляди хора изпълниха улицата на столицата, за да се простят с кралицата, която е била на трона през трудните следвоенни години на страната. Юлиана става кралица през 1948 г., а през 1980 г. отстъпва короната на своята дъщеря Беатрикс.

Кралицата майка винаги се е радвала на обичта и почитта на своите поданици заради подкрепата си за хуманни каузи. Тя сама е казвала, че ако не е била от кралско потекло, щяла да стане социален работник.

За участие в траурната церемония пристигнаха представители на 15 монархии, сред които принц Филип от Великобритания, испанският крал Хуан Карлос и кралица София, шведският крал Карл XVI Густав и кралица Силвия, йорданската кралица майка Нур, белгийският крал Албер Втори и принц Акишино и принцеса Кико от Япония.

Споделяне

Още от Свят