Холандия ще върне гостуващо златно съкровище на Украйна вместо на Крим

Причината е незаконната руска анексия на полуострова

Холандски съд реши, че скитско златно съкровище от Крим, изложено в амстердамския музей "Алард Пирсон" от февруари 2014 г., принадлежи на Украйна и трябва да бъде върнато на Киев, а не на четирите кримски музея, които са предоставили артефактите за експозицията, съобщи Асошиейтед прес. 
 
Експонатите от кримските музеи бяха част от експозицията "Крим: златото и тайните на Черно море", която бе изложена в холандския музей от февруари до август 2014 г. Съдебният казус възникна след анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. 
 
Правата си към колекцията от 2000 предмета със застрахователна стойност над един милион евро, предявиха както кримските музеи, така и Украйна. 
 
Съдът постанови също, че страните по делото имат три месеца да обжалват решението, а разглеждането на самата жалба, по думите на съдийката Илиа Билдербейк, цитирана от ТАСС, може да отнеме година или повече. 
 
Дотогава експозицията остава в Холандия. При това украинското правителство трябва да плати на музея "Алард Пирсон" 111 000 евро за съхраняването на колекцията. 
 
В решението, обявено от съда, се казва, че претенциите, че експонатите са "част от културното наследство на Крим или на Автономна република Крим, е некоректно, тъй като нито едното, нито другото са суверенни държави". 
 
"Съдиите решиха да погледнат на създалото се положение от гледна точка на международното законодателство, каза пред журналисти в Амстердам директорът на музея Вим Хуперец. 
 
"Съдиите решиха, че не става дума за законния притежател - този въпрос трябва да бъде решен от украински съд. Те взеха под внимание факта, че срокът на действие на лиценза за изнасяне на ценностите, издаден от министерството на културата в Киев, е изтекъл. Затова, в съответствие с конвенцията на ЮНЕСКО (за културното наследство от 1970 г.), артефактите трябва да бъдат върнати на Украйна, защото тя е държавата, издала този лиценз", допълни той. 
 
Директорът обаче посочи, че музеят смята да проучи по-подробно съдебното решение. 
 
"То не означава, че съдебният процес е приключен. Ние очакваме кримските музеи да се възползват от правото си на обжалване", посочи Хуперец. 
 
Той уточни, че понастоящем в хранилището на музея се намират около 300 предмета от кримските музеи. 
 
Властите в Крим побързаха да заклеймят решението на съда. 
 
"Това е поредното политизирано, погрешно решение, което е в противоречие с правото", заяви министърката на културата на руската република Крим Арина Новоселская, цитирана от БТА. 
 
Тя съобщи, че местните музеи ще обжалват решението на холандския съд.
Според заместник-премиера на Крим Георгий Мурадов, който е и постоянен представител на републиката при президента на Руската федерация, решението на съда е неправомерно, защото споразуменията за изложбата в Холандия са били сключени с кримските музеи, а не с Украйна. 
 
"Тук се действаше не по държавна линия, а по линия на конкретни музейни организации. Мисля, че това е предмет на много сериозно обсъждане, включително на междудържавно ниво с Холандия", посочи той. "Ние ще настояваме на правото на музеите, които са предоставили тези експонати, да си ги върнат, защото това са именно кримски експонати", каза Мурадов, цитиран от ТАСС.
 
Според Валентина Мордвинцева, кримски куратор на изложбата, това решение на съда ще вбие още по-дълбок клин между Крим и Украйна и ще накара жителите на полуострова "още повече да се сплотят" и да се разграничат от Украйна. 
 
Заместник-министърката на културата на Украйна Светлана Фоменко приветства решението на съда, като каза, че то е в подкрепа на усилията на нейната страна да защити националните си съкровища. "Крим е окупиран от Руската федерация и ние нямаме достъп до Крим. Не можем да защитим нашето културно наследство в Крим", посочи тя.
Споделяне

Още от Общество