Холандия трябва да положи усилия за интегрирането на българи и румънци

За да се избегне лошия опит с работниците имигранти от миналото, Холандия трябва да инвестира в социално-икономическата интеграция на румънците и българите, пишат холандските сайтове "Дъчнюз" и "Ен Ел тайм", като цитират анализ на холандския Научен съвет за правителствена политика (WWR).

Съветът посочва, че правителството и работодателите трябва да предприемат действия, след като вече холандският пазар е изцяло отворен за страните от Източна Европа.

Досега икономическите ползи от европейската трудова миграция за Холандия и други страни в ЕС изпреварват разходите, отбелязва съветът, цитиран от "Дъчнюз".

Има обаче причина за безпокойство, особено що се отнася до по-ниския сегмент на трудовия пазар, според учените.

Докато румънците, които вече работят в Холандия, като цяло са по-добре образовани от поляците, пристигнали в страната, "групата на румънските работници включва също така хора с ниско образование и обучение, а много български работници имат уязвима позиция на пазара", отбелязват авторите на анализа, цитирани от БТА.

Според съвета основният урок от миналото е, че цената на трудовата миграция става по-висока, ако хората и техните деца не работят.

Много от мароканците и турците, пристигнали в Холандия през 70-те години, сега са безработни, а и вероятността децата им да работят е по-малка в сравнение с холандските им връстници.

От особено внимание се нуждае най-ниският сегмент на пазара на труда, а освен това трябва да бъдат положени повече усилия за премахването на нелоялната конкуренция. Това включва правилно използване на сегашните закони и участие в новите европейски инициативи.

В същото време възможностите във високия сегмент на трудовия пазар остават неизползвани. Това е така въпреки мнението на много холандци, търсещи работа, които твърдят, че губят

работните си места заради работниците мигранти, отбелязва "Ен Елтайм".

Холандия трябва да направи повече, за да привлече добре образовани имигранти, които сега са около една пета от новопристигналите, допълва "Дъчнюз".

Инвестирането в образователни и научни инфраструктури, създаването на доброжелателна среда и предложенията за кариера на различни равнища, могат да помогнат за привличането на по-високообразовани мигранти. Така има шанс румънските и българските студенти, които съответно са 1050 и 1600, да бъдат привлечени в Холандия, отбелязва "Ен Ел тайм".

Някои от тези студенти са записани в специалности – особено технически - които се търсят на трудовия пазар в страната, уточнява съветът, цитиран от "Дъчнюз".

Споделяне

Още от Европа