Холандия увери, че ще продължи усилията за освобождаване на българските медици

Холандия заяви, че като председател на ЕС полага и ще продължи да полага всички възможни усилия, за да се постигне благоприятен изход от делото с осъдените на смърт български медицински сестри в Либия. Този ангажимент бе подчертан на българско-холандски разговори в четвъртък по време на визитата на премиера Симеон Сакскобургготски в Хага, съобщи правителствената информационна служба.

Министър-председателят разговаря на четири очи с холандския вицепремиер и министър на финансите Херит Залм, който изпълнява функциите на премиер поради заболяване на Ян Петер Балкененде.

На аудиенцията при Н.В. кралица Беатрикс в двореца Хьоис тен Бош, която продължи 30 минути, премиерът специално благодари на Холандия за изключителната помощ и принос в процеса на присъединяване на България към Европейския съюз, включително и като негов председател. Той изрази надежда, че холандското присъствие в България като бизнес-партньор и инвеститор ще продължи да се разширява.

На работната среща между делегациите Херит Залм поздрави премиера за това, че българското правителство е приело бюджет 2005 г. без дефицит. Той изтъкна, че България се развива много добре икономически и отговаря на условията да се присъедини към ЕС през 2007 г. Херит Залм заяви, че като страна председател на ЕС, за Холандия е важно Европейският съвет да определи през декември точна дата, възможно най-рано през 2005 г., за подписване на договора за присъединяване на България към ЕС.

Делегациите обсъдиха и актуалната обстановка в Ирак и изтъкнаха, че е много важно изборите там да се състоят през 2005 г. И двете страни имат военни контингенти в Ирак. Премиерът Симеон Сакскобургготски уведоми холандската страна за преместването на българския контингент от Кербала в Дивания.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: