Холандия: Важно е да се пресече финансирането за терористите

Съжалявам за българските заложници, от изключителна важност е да се пресече финансирането на терористичните групировки в Ирак и в целия свят, заяви посланикът на Холандия у нас баронеса Хенриета ван Линден, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

В същото време американското и германското посолство в София изказаха готовността си за съдействие на българското правителство за освобождаване на двамата отвлечени в Ирак българи.

В позицията си по случая холандската посланичка у нас акцентира на факта, че борбата с тероризма е сред приоритетите на холандското председателство на ЕС.

"От изключителна важност е да се пресече финансирането на терористичните групировки. За това ще работим по време на нашето председателство на ЕС. Ирак е част от дневния ред на ЕС. Важно е да се стабилизира демокрацията в Ирак и да се докаже, че тероризмът няма шанс. Това е важен политически въпрос. Много съжалявам за българските заложници. Да се надяваме, че всичко ще завърши добре. Те са жертви на явление, което изисква сериозно противодействие в Ирак и в целия свят", заяви посланик Хенриета ван Линден.

В изявление на американското посолство в София бе посочено, че САЩ изказват своето съчувствие към семействата на отвлечените българи, възмущение от неоправданите и брутални заплахи срещу тях и призовават за тяхното незабавно освобождение.

"Съединените щати ще работят в тясно сътрудничество с временното правителство на Ирак и с всички засегнати страни. Поддържаме тесен контакт с българското правителство и ще му окажем помощ по всички възможни начини", заявяват от посолството на САЩ в София.

Убеден съм, че българското правителство ще направи всичко необходимо за освобождаване на отвлечените в Ирак българи, като в тези усилия може да се разчита на съдействието на Германия и на подкрепата на целия дипломатически свят, каза посланикът на Германия у нас Харалд Киндерман на пресконференция в петък сутринта.

Всички сме в шок от тази новина, посочи дипломатът, който преди да дойде в България е бил посланик на Германия в Саудитска Арабия. По думите му за терористите всички средства, с които може да се осуети възстановяването на Ирак са подходящи и удобни. Те не се замислят, дори когато застрашават живота на невинни хора, като в този случай, каза Киндерман. В такава ситуация от една страна трябва да сме готови за най-лошото, но пък от друга не бива да се губи надежда, добави той. Тази терористична група вече е убивала заложници, но има и случаи с положителен край, каза още Киндерман и даде пример с освободени турски заложници и американски войник от арабски произход, който продължава да е в плен, но не е убит.

Германският посланик изрази надежда, че България, която досега винаги е преследвала политика на мир и стабилност, няма да стане жертва на този вид тероризъм.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: