Холандска партия пусна сайт за оплаквания от изночноевропейски работници

Крайнодясната холандска Партия на свободата с лидер Герт Вилдерс е пуснала на 8 февруари специален интернет сайт, където холандски граждани могат да подават жалби и оплаквания от източноевропейски работници, пребиваващи на територията на Кралство Холандия.

"Създават ли ви проблеми? Изгубихте ли си работата от поляк, българин, румънец или друг централно или източноевропеец? Ще се радваме, ако ни кажете", гласи встъпителният текст на сайта.

Темите, по които холандците са насърчени да подават жалби, са: противообществени прояви, замърсяване с боклук, отнемане на работните им места и проблеми, свързани с интеграцията и неприятности в жилищните зони.

За два дни партията е получила близо 14 000 жалби, съобщава холандският вестник "Де Фолкскрант", цитиран на сайта на Радио Холандия Свят.

Откликването на горещата линия е показателно за нуждата на хората да се оплачат, заявил депутатът от Партията на свободата Ино ван ден Беселар.

След сигнал от българската общност в Холандия за създадения сайт, българският евродепутат от Групата на ЕНП (ГЕРБ) Илиана Иванова зададе въпрос до Европейската комисия, с който се изисква разследване по случая и предприемане на незабавни мерки, съобщи в петък пресслужбата на Групата на ЕНП (ГЕРБ) в ЕП.

"Подобни действия са възмутителни. Създаденият сайт насажда расизъм и ксенофобия сред холандските граждани, предизвиква необосновани страхове и подстрекава към дискриминация срещу хората от Централна и Източна Европа. Тази проява е в противоречие с основополагащи европейски ценности и затова  внесох въпрос, в който изисквам от Европейската комисия да разследва случая и да вземе необходимите мерки относно съществуването на сайта," казва Илиана Иванова, цитирана в съобщението.

Европейската комисия трябва да отговори на евродепутата в срок от три седмици.

Пускането на сайта предизвика остри реакции и в други страни. Според говорител на полското посолство в Холандия изказването на Вилдерс, че полските работници "замърсяват холандския трудов пазар", е обидно. Посолството е подало жалба заради сайта, но националният омбудсман не възнамерява да разгледа жалбата, тъй като дейността на политическите партии не е от компетенцията му.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа