Холандски бизнесмен на съд за геноцид, продавал химически вещества на Саддам

В Ротердам в петък започнаха предварителните изслушвания по делото срещу холандски бизнесмен, обвинен в съучастие в геноцид заради продажбата на химически вещества на Ирак в епохата на Саддам Хюсеин през 80-те години, предаде Асошиейтед прес.

Предполага се, че тогавашният иракски режим е използвал химикалите срещу собствения си народ.

Бизнесменът Франц ван Анраат е обвинен в съучастие във военни престъпления и геноцид.

Ирак използва отровен газ във войната срещу Иран и срещу иракските кюрди в Халабжа през 1988 година, където загинаха над 5 000 души.

Ван Анраат, който бе обявен за издирване от 1989 година, е избягал и живял в Ирак повече от 10 години до ръководената от САЩ операция в Ирак. Той бе арестуван в Амстердам през декември миналата година. Ван Анраат е първият холандец, обвинен в съучастие в извършване на геноцид.

Процесът е исторически, тъй като за първи път бизнесмен ще бъде съден за военни престъпления от национален съд, отбелязва АП.

62-годишния Франс ван Анраат не присъства на слушанията в петък. Той признава, че е продавал химически вещества на Саддам Хюсеин, но отрича да е вършил нещо незаконно.

Процесът е насрочен за ноември.

Прокурори заявиха, че сред доказателствата има и официални иракски документи, които може да бъдат използвани и в предстоящия процес в Ирак срещу Саддам Хюсеин.

Споделяне

Още от Свят