Холандски евродепутат: Имаме 200 оплаквания от български гранични полицаи

Те изнудвали турските гастарбайтери за подкупи с натиск и сплашване

ГКПП "Капитан Андреево", сн. БГНЕС
Холандският евродепутатка Кати Пири съобщи, че е получила 200 оплаквания от граждани на ЕС, които са пътували през България към и от Турция. Тя е докладчик за Турция при Европейския парламент и внесе обширен сигнал в Еврокомисията, съдържащ данни за корупция сред българските гранични власти на ГКПП Капитан Андреево. 
 
Българският евродепутат Ангел Джамбазки (ВМРО) поиска от нея или да докаже обвиненията си, че митничарите на ГКПП "Капитан Андреево"  искат подкупи от турските гастарбайтери или да се извини. Според Джамбазки това твърдение е изключително скандално и обидно.
 
В отговор Пири пише на Джамбазки, че е съгласна за значимостта на работата на българското вътрешно министерство на външните европейски граници и е благодарна за това. 
 
"Въпреки това, през последните седмици, ние получихме около 200 оплаквания от граждани на ЕС, които описаха това което са видели и преживели в България през лятото, пътувайки към и от Турция. Фактът, че едни и същи проблеми са идентифицирани от големи групи граждани, беше достатъчен за мен да заключа че тези случаи не са инциденти а се дължат на структурен проблем", пишe Пири, чието писмо бе разпространено от ВМРО. 
 
Тя посочва, че като представител на нидерландските граждани в Европейския парламент е длъжна да защитава техните интереси и да се погрижи техните права да бъдат защитени в рамките на ЕС. 
 
"Гореспоменатите оплаквания, които ние сме събрали, ще бъдат преведени на английски и се надявам, че можем да си сътрудничим ефективно в разрешаването на тези въпроси", завършва писмото си Пири. 
 
В доклада на Кати Пири се твърди, че българските гранични полицаи с натиск и сплашване принуждават турските гастарбайтери, завръщащи се от Европа в Турция за летните отпуски, да плащат подкупи. А отказващите са наказвани с 14-часов престой по дългите опашки.
 
Освен това в доклада си тя припомня, че от 1 януари 2018 г. София поема европредседателството.
 
"Европейските турци, завръщащи се в родината си по сухоземни пътища, стават жертви на корупцията, в която са потънали българските гранични власти. Пътниците от турски произход са принуждавани да чакат по 14 часа под слънцето. Българските гранични полицаи ги насилват да дават подкупи, по неизвестни причини им налагат парични глоби, принуждават ги да мият автомобилите си с цел дезинфекция. Онези, които отказват да им плащат, са оставяни да чакат дълго по опашките“, казва Кати Пири.
Споделяне

Още от Европа