Обрат

Холандски министър: България е готова за Шенген

Започват консултации със страните членки и е възможно решение през март

Цветанов и Теевен, сн. МВР

Холандия промени позицията си срещу членството на България в Шенгенското пространство, като според министъра по имиграцията и държавен секретар по сигурността и правосъдието Фред Теевен страната ни вече е готова за присъединяване в зоната за свободно движение в рамките на Европейския съюз.

 

Теевен се срещна с вътрешния министър Цветан Цветанов в рамките на визитата му в Холандия, основна тема на която бе разследването на атентата в Бургас. България посочи, че военното крило на проиранската ливанска групировка Хизбула, която е призната от Холандия, но не и от ЕС за терористична организация, има връзка с атентата.

 

"Със сигурност Холандия гледа на България като на един партньор, който излъчва впечатление за сигурност и безопасност. Сътрудничеството с България е повече от добро. Аз проведох един изключително открит и откровен разговор с представители на българското правителство и в лицето на вицепремиера Цветан Цветанов аз добих убеждението, че България е готова", каза Фред Теевен.

 

Според Теевен "г-н Цветанов излъчва идеята, че България е готова и че е време за допускане в Шенген".

 

"Това, което трябва да се свърши като работа през следващите дни е консултации между останалите държави в Северозападна Европа. Това предстои, защото датата 7 март наближава и трябва да действаме", каза още Теевен.

 

Министърът не обясни, а и от информацията не става ясно на какво се дължи промяната в позицията на страната, която досега гласеше, че България и Румъния все още не са положили достатъчно усилия за провеждането на реформи.

 

В началото на януари дипломатически източници съобщиха, че правителството на Холандия е готово отново да блокира въпроса за присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона и срещата на Съвета на министрите на вътрешните работи на ЕС през март може да премине без обсъждане на въпроса за разширяването на Шенген. Тогава от посолството на Холандия в България съобщиха, че страната все още няма позиция по въпроса за присъединяването на двете балкански страни към шенгенското пространство.

 

Министърът на външните работи на Румъния Титус Корлъцян също бе вчера на официално посещение в Холандия, където поиска подкрепа за присъединяването към Шенген. Корлъцян разговаря с холандския си колега Франс Тимерманс, който го е информирал, че новото правителство в Хага вече не обвързва присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство с Механизма за сътрудничество и проверка.

 

Тимерманс е уточнил обаче, че Механизмът, чрез който Европейската комисия следи съдебната реформа и борбата с корупцията в Румъния и България, продължава да представлява интерес за Холандия, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

 

България и Румъния очакваха още през миналата година решение за поне частично присъединяване към Шенген – по въздух и вода. Двете страни са изпълнили техническите критерии за членство в зоната за свободно пътуване, но досега Холандия не ги приема заради липсата на резултати в борбата с корупцията и престъпността.

 

Към позицията на Холандия през миналото лято се присъедини и Германия. На подобно мнение е и Белгия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?