Холандски министър призова за "оранжев код" за трудовата миграция в ЕС

Източноевропейските работници често са наемани на по-ниски възнаграждения от западните.

Холандският министър по социалната политика Лодевейк Асхер призова Европейският съюз да се фокусира върху "отрицателните последици" от трудовата миграция от Румъния и България в момент, когато нови проучвания сочат, че страхът от масов наплив е пресилен, съобщи сайтът EUobserver.

 

"В Холандия оранжевият код се издава, когато нивото на реките стане застрашително високо. Време е за подобна тревога, а именно, че свободното движение на хора в ЕС понякога има отрицателни последици", написа завчера Асхер в статия за холандския вестник "Фолкскрант".

 

Трудовата миграция от Румъния и България се превърна в гореща тема във Великобритания, Холандия и Германия, преди последните трудови ограничения да отпаднат на 1 януари.

 

Заедно с Дейвид Гудхарт, който е британски застъпник за ограничения върху имиграцията, холандският министър посочва, че дъмпингът в заплащането, експлоатацията и "изтласкването" на местните работници са "основни странични ефекти" от свободата на движение на работници от ЕС.

 

Двамата призовават за по-строги правила, които да санкционират компании, експлоатиращи работници от новите държави членки.

 

Законодателството на Европейския съюз, позволяващо движението на самонаети работници, влезе в сила през 2006 година и бе поставено на масата от холандски политик Фриц Болкестайн, който по това време бе европейски комисар по вътрешния пазар. Той бе член и на либералната партия на премиера Марк Рюте.

 

Законът бе остро критикуван от профсъюзите в Европа, които предупредиха, че е възможно да бъдат подбити заплатите и социалните придобивки, ако по-бедните източноевропейци – наречени шеговито "полски водопроводчик", бъдат допуснати свободно в по-богатите западни страни.

 

Опасенията от масова трудова имиграция от Полша и други източни страни обаче се оказаха пресилени.

 

Същото се отнася и за България и Ръмъния.

 

Според британската лобистка организация "Migration Matters" броят на румънците и българите, които ще дойдат във Великобритания през 2014 г., вероятно ще достигне едва 20 000 души, а не 300 000, както твърдят други организации.

 

Британският депутат Филип Дейвис от Консервативната партия обаче призова ограниченията за българи и румънци да останат, пише регионалният британски вестник "Телеграф енд аргъс".

 

По думите му никой не знаел колко от 21-те милиона души, живеещи в Румъния, и 7-те милиона, живеещи в България, ще емигрират, когато ограниченията паднат на 1 януари. Дейвис заяви също, че евентуален наплив на хора ще натовари още повече обществените услуги.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?