Холандски съд призна вината на холандците за убийствата в Сребреница

Холандски съд постанови, че Холандия е отговорна за убийствата на над 300 босненски мюсюлмани в Сребреница през юли 1995 година по време на войната в Босна, съобщи в сряда БиБиСи.

Според магистратите холандските миротворци не са успели да защитят мирното босненско население, след като градът е паднал при обсадата на сръбската армия. Повече от 7000 бяха убити в Сребреница по време на тия събития. Съдът обаче се произнася за онези босненци, които са потърсили убежище при холандските сини каски, а холандците са ги предали на сърбите.

Събитията в Сребреница се определят като най-жестокото клане в Европа след Втората световна война. Преди година холандският съд постанови, че Холандия е отговорна за смъртта на други трима босненци в Сребреница. Последното съдебно решение е по дело, заведено от роднини на жертвите, които са създатели на организацията "Майките от Сребреница".

В решението се казва още, че холандските мироопазващи сили не са направили достатъчно, за да защитят 300-те босненци, които са потърсили тяхната закрила, а би следвало да са наясно с вероятността от геноцид. Съдът заявява, че холандското правителство трябва да поеме някаква отговорност за случилото се и да плати компенсации на семействата на жертвите.

По време на войната от 1992-1995 г., босненци от съседни на Сребреница населени места са потърсили убежище в града, след като сръбската армия започва кампания на етническо прочистване, припомня БиБиСи.

ООН обяви Сребреница за "безопасна зона" за цивилни граждани през 1993 г. След повече от две години обсада, градът падна през юли 1995 година. Хиляди босненци пристигат в базата на ООН непосредствено до Сребреница, където са разположени холандските миротворци. Холандските сини каски им казали, че ще бъдат в безопасност и ги предали на сръбската армия.

Докато жените и децата са откарвани до съседни местности, населени предимно с босненци, над 7000 мъже и момчета са изведени от базата на ООН от босненските сърби и са избити. Останките на много от тях все още се намират в масови гробове в Източна Босна.

Двете ключови сръбски фигури от това време - президентът Радован Караджич и генерал Ратко Младич, в момента са изправени пред трибунала на ООН в Хага за военни престъпления.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани