Холандски съд защити проекта за мемориал на Холокоста в Амстердам

Еврейския музей в Амстердам

Холандски съд отхвърли искане на група амстердамски жители, противопоставили се на изграждането на мемориал на Холокоста близо до домовете им, предаде ДПА.

Според съда планираният мемориал, проектиран от известния американски архитект Даниел Либескинд, е в обществен интерес, който е по-значим от интересите на местните жители.

Подателите на искането изтъкват като аргумент, че никой не се е допитал до тях в процеса на планиране. Те изразяват недоволството си от размера и местоположението на планирания мемориал и от факта, че 24 дървета ще бъдат отсечени заради изграждането му.

Според проекта мемориалът ще се състои от хиляди камъни, на които ще са гравирани имената на всички 102 000 жертви на Холокоста в Холандия.

Холандският комитет за Аушвиц приветства съдебното решение, като негов представител заяви, че сега строежът на мемориала може незабавно да започне.

Холандия никога не е поднасяла официални извинения за ролята на някои свои граждани в Холокоста, а възпоменателните инициативи се натъкват на нарастваща съпротива през последните години, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?