Холандските власти въвеждат скенери за тяло за полетите до САЩ

Холандското правителство заяви, че незабавно ще започне да използва устройства за сканиране на цялото тяло при полетите до САЩ, за да предотврати в бъдеще терористични атаки като тази на Коледа, съобщи Асошиейтед прес в сряда.

Такива скенери - около 15 - ще започнат да работят на Амстердамското летище Схипхол до три седмици, заяви на пресконференция в Хага холандският вътрешен министър г-жа Хюсие Тер Хорст.

В предварителен доклад правителството посочва, че планът за взривяване на самолета, пътуващ до Детройт, е бил доста професионално подготвен, но изпълнението било аматьорско. Резултатите от разследването за това как 23-годишният нигериец Умар Фарук Абдулмуталаб е успял да се качи в самолета на "Нортуест еърлайнс" от Нигерия за Детройт през летище Схипхол, бяха огласени от министър Хорст в писмо до парламента.

На днешната пресконференция министърката каза, че Абдулмуталаб изглежда е сглобил взривното устройство, включващо 80 грама пентрит (пентаеритритол-тетранитрат или PETN), в тоалетната на борда, а по-късно щял да го задейства чрез спринцовка с химикали. Начинът на действие и експлозивите са сходни с използваните

при предишни атентати. Използваният експлозив не се изработва лесно и боравенето с него е рисковано, отбеляза Хорст.

Няма да е преувеличено, ако кажем, че светът избегна голямо нещастие, заяви тя.

Засега няма доказателства, че Абдулмуталаб е бил в Холандия преди полета. Продължаваме да разследваме дали нигериецът е имал помощници в Амстердам, добави Хорст.

В по-ранно разследване се казваше, че всички проверки за сигурност в Амстердам са били надлежно извършени и американските власти са одобрили списъка на пътниците.

Преди да се качи в самолета за Детройт, Абдулмуталаб е представил на летище Схипхол валиден нигерийски паспорт, посочи националният координатор на антитерористичната дейност Ерик Акербом. Той отхвърли твърденията на други пътници от същия полет, че нигериецът е успял да се качи без да покаже паспорт.
Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?