Холандският финансов министър Йерун Дейселблум оглавява Еврогрупата

Йерун Дейселблум

Холандският министър на финансите Йерун Дейселблум бе избран за нов председател на Еврогрупата, предадоха световните агенции във вторник. Това стана на среща на финансовите министри на 17-те страни от еврозоната в Брюксел.

46-годишният Дейселблум е бил избран с почти пълно единодушие без един глас, съобщи Ги Шулер, говорителят на сегашния председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Испания единствена е гласувала против кандидатурата на холандския финансов министър.

Йерун Дейселблум ще стане едва вторият председател в историята на Еврогрупата. Досега постът, създаден през 2005 г., е бил заеман само от люксембургския премиер Жан-Клод Юнкер, който се превърна в ключов играч в борбата срещу дълговата криза в еврозоната.

Холандският финансов министър бе единственият кандидат за председател на Еврогрупата - пост с мандат две години и половина. Въпреки това колегите му от еврозоната поискаха от него да изложи в общи линии своите планове преди гласуването.

"Доверието започна да се завръща в еврозоната", заяви Дейселблум пред журналисти, след като бе избран. В същото време той предупреди, че е необходима още много работа, за да бъде генериран икономически растеж и да бъде повишена заетостта. "Трябва да запазим набраната инерция... Трябва да изпълняваме нашите собствени решения... и да предприемаме по-нататъшни стъпки, където е необходимо", призова новият председател на Еврогрупата. Той посочи банковия съюз, фискалната консолидация и конкурентоспособността като ключови въпроси, изискващи по-нататъшни действия от страна на 17-те държави от еврозоната.

Досегашният председател на клуба Жан-Клод Юнкер призна, че Испания не е подкрепила кандидатурата на Йерун Дейселблум. В същото време той омаловажи този факт, като прогнозира, че това "няма да доведе до драматични последици".

Испания не посочи причините за своето решение.

Мнозина в изпитващите затруднения страни от еврозоната се опасяват, че Дейселблум, който е представител на една от малкото държави в клуба с максимален кредитен рейтинг AAA (латински букви), ще заложи на сурови мерки за икономии за сметка на солидарността.

Холандецът припомни по този повод, че е член на левоцентристката Партия на труда, и даде да се разбере, че като социалдемократ вярва в солидарността. "Ако подходим към еврозоната като зона с биеща на очи разделителна линия в средата между (страните с максимален кредитен рейтинг) AAA и останалите, между севера и юга, няма начин да се придвижим напред", предупреди той.

Европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Оли Рен и главният изпълнителен директор на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг благодариха на Жан-Клод Юнкер за големия му принос за еврозоната. В своето прощално слово първият председател в историята на Еврогрупата изрази голямото си възхищение и любов към Гърция. Той похвали огромните, по думите му, усилия, които страната е положила, за да проведе реформи и да излезе от дълговата криза, наред с други две държави от еврозоната, които се наложи да получат международна помощ - Ирландия и Португалия.

Люксембургският премиер освен това приветства "движещата сила" на френско-германската двойка в Европа. Убеден европеец, Жан-Клод Юнкер, който е премиер на малка страна, разположена между двете най-големи сили в ЕС, не пропусна да се пошегува, че "когато искам да говоря на френски, мисля на немски, когато искам да говоря на немски, мисля на френски, и накрая съм неразбираем на всички езици".

Първоначално бе предвидено Юнкер да се оттегли като председател на Еврогрупата през юни миналата година. В крайна сметка обаче той се съгласи да остане на поста още един, по-къс мандат, след като издейства назначаването на свой сънародник от Люксембург в Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Когато Юнкер обяви предстоящото си оттегляне, за негови потенциални наследници бяха споменавани германският министър на финансите Волфганг Шойбле, френският му колега Пиер Московиси и финландският премиер Юрки Катайнен. В крайна сметка обаче Дейселблум се оказа единственият кандидат, за който държавите от еврозоната постигнаха консенсус.

Липсата на опит е сочена като основен недостатък на холандеца, който е финансов министър на своята страна едва от ноември. При това Дейселблум още отсега го чакат сериозни предизвикателства като договарянето на спасителна помощ за Кипър, намаляването на големия дълг на някои страни от Еврогрупата, високата безработица и засилващата се опозиция в някои държави срещу мерките за икономии.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа