Холандският министър на правосъдието подаде оставка заради сделка с наркобарон

Иво Опстелтен

Холандският министър на правосъдието и по въпросите на сигурността Иво Опстелтен подаде оставка в разгара на скандал, свързан със сделка за милиони гулдени, сключена преди 15 години между прокуратурата и известен наркотрафикант, съобщи Франс прес.

"Дълго време имаше неяснота по тази афера. Поемам пълна отговорност и току-що връчих оставката си на краля", каза Опстелтен на пресконференция в Хага.

Министърът и неговият държавен секретар Фред Тевен обявиха, че се оттеглят от постовете си, няколко часа след като министерството съобщи, че е намерило доказателство за точната
сума, платена през 2000 г. - 4,7 милиона гулдена (сегашни 2,1 милиона евро) - на наркотрафиканта Кес Хелман.

Хелман бил обвинен в наркотрафик, но прокуратурата не могла да докаже, че замразените му авоари са придобити незаконно. Тевен, по това време прокурор, инициирал преговори, в резултат на които на държавата били предадени 750 000 гулдена, а останалите пари били върнати на наркобарона.

Финансовите власти не били информирани за тази сделка. Опстелтен твърдеше, че става дума за много по-малка сума - 1,25 милиона гулдена - но не можеше да предостави никакви
доказателства.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?