Холандският парламент осъди антиимигрантския сайт

Холандските депутати гласуваха решение, с което изразяват неодобрение срещу създадения от Партията на свободата на Герт Вилдерс сайт, в който се подават жалби срещу източноевропейци.


Документът е бил приет в долната камара на парламента. В негова подкрепа са гласували 94 от общо 150 депутати. В него се казва, че интернет сайтът на Партията на свободата взима ненужно на прицел цяла част от населението.

Сайтът на Партията на свободата беше създаден на 8 февруари. Той приканва холандците да сигнализират за случаи, в които граждани на източно и централноевропейски страни са им навредили.

По-рано Европейският парламент разкритикува уебсайта и призова холандския премиер Марк Рюте да се дистанцира от него и правителство да осъди сайта, но тогава Рюте каза, че няма да вземе позиция по този въпрос, защото сайтът е на партия, а не е правителствен.


Партията на Вилдерс не е част от кабинета на Рюте, но го подкрепя в долната камара на парламента.

 

Депутатът от крайнодясната Партия на свободата Херо Бринкман обаче напусна партията и мнозинството в парламента, подкрепящо кабинета на малцинството на Рюте заради несъгласие с недемократичната политика на партията на Герт Вилдерс и нейния сайт. Така управляващата коалиция изгуби парламентарното си мнозинство.

Споделяне

Още от Свят