Холандският посланик е изненадан, че се дебатира отпадането на мониторинга на ЕК, а не реформите

Томислав Дончев и н. пр. Том ван Оорсхот

Главният прокурор трябва да работи при много по-високо ниво на прозрачност и отчетност. Това заяви посланикът на Холандия у нас н. пр. Том ван Оорсхот по време на публична дискусия на тема "Реформи на ръба на ЕС", организирана от Mediapool и фондация "Инфо спейс" в рамките на проекта "Реформирай това" с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

"Има толкова много дела и разследвания, а не се виждат резултатите от тях. Българските граждани трябва да настояват за повече прозрачност и отчетност за това какво се случва", посочи Оорсхот. По думите му номинациите за висшите постове в съдебната власт трябва да бъдат много по-прозрачни и да е ясно защо определени хора се предлагат за конкретните позиции. "Българските граждани не трябва да приемат покриването на нито едно разследване", смята още дипломатът.

Той е учуден, че в последните седмици у нас се води дебат за бъдещето на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) на ЕК спрямо България. "Това е грешният дебат. Дебатът не трябва да е за бъдещето на механизма, а за самите реформи", смята Оорсхот.

След последните мониторингови доклади Съветът на министрите на ЕС отвори вратата за отпадането на мярката спрямо Румъния заради показаните стабилни резултати в борбата с корупцията. В същото време български евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС, заедно с главния прокурор, председателя на ВАС и главния съдебен инспектор обявиха заедно в Брюксел, че наблюдението върху правосъдието на страната е дискриминационно, изчерпано и се използва само за вътрешнополитически битки. Посочиха също, че много държави членки имат проблеми с корупцията и върховенството на закона и настояха в сегашния си вид механизмът да отпадне, а подобна мярка да се въведе за всички държави от съюза. Представителите на ЕК отхвърлиха тези доводи и посочиха, че механизмът ще отпадне, когато критериите бъдат изпълнени.

"Механизмът за сътрудничество и проверка е много добър инструмент на Европейската комисия, който показва ясна и неутрална картина на състоянието на съдебната реформа", смята холандският посланик. Той напомни, че България е част от европейското семейство, в което всички трябва да се придържат към правилата.

България се е съгласила да приеме мониторинга още при присъединяването си към ЕС и това е причината за съществуването му.

Посланикът в същото време подчерта, че МСП може да се използва само като инструмент за реформа, а не като наказание. "Разбирам, че българските граждани искат европейските фондове да се използват като инструмент за натиск, за да има напредък в съдебната реформа. Тази идея обаче няма как да работи, защото законово не е възможно да се блокират еврофондове при липсата на напредък", посочи Оорсхот.

"Чуждите посолства не могат да променят съдебната система – това е вътрешна промяна, която трябва да се случи в България. Не казвам, че ЕС няма никаква отговорност за съдебната реформа, но тя трябва да се направи от българските политици", заяви той по повод очакванията сред българското общество за по-активна и директна намеса на Еврокомисията.

Посланикът обясни, че изпращането на европейски експерти, които ще пристигнат България да помагат за съдебната реформа, е препоръка в последния мониторингов доклад.

Том ван Оорсхот подчерта, че проблемите в съдебната система подкопават икономическия растеж.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!

Какво очаквате да свърши служебното правителство?