Холандският посланик: Икономическото развитие и върховенството на закона вървят ръка за ръка

Том ван Оорсхот

"Икономическото развитие и върховенството на закона вървят ръка за ръка и българските граждани заслужават да имат доверие в прозрачна, предсказуема съдебна система". Това каза холандският посланик Томас ван Оорсхот, след като получи в понеделник орден "Стара планина" от президента Румен Радев заради заслугите си за укрепването и развитието на двустранните отношения.

Мисията на Томас ван Оорсхот започна през 2013 година и е към своя край. След това той ще бъде посланик на Холандия в Норвегия. По време на своето назначение в България той бе един от най-ярките гласове в подкрепа на съдебната реформа. След събитието в президентството той отново напомни за тази си роля. Посланикът заяви, че макроикономическите постижения на България са значими, но потенциалът на българската икономика не е напълно достигнат.

"Ние сме критични по отношение на реформата в съдебната система", каза Оорсхот. По думите му Обединена Европа може да съществува и да дава добри резултати, само ако "сме заедно и отговаряме на едни и същи общи критерии".

Президентът Румен Радев каза по време на награждаването, че за него е "особена чест" да връчи на посланик Томас ван Орсхот най-високото държавно отличие на България.

"Това е признание за огромните му усилия за развитие на отношенията ни - в дух на приятелство и сътрудничество, както и оценка за неговите големи професионални качества и систематични усилия, които той положи по време на мандата си в България", каза държавният глава.

Румен Радев благодари на посланик Томас ван Орсхот за професионализма и последователните усилия отношенията между двете страни да се развиват във възходяща посока във всички области от взаимен интерес. Президентът благодари за експертната помощ от Холандия за покриване на критериите за членството на страната ни в Шенген, за тясното сътрудничество на ниво полиция и граничен контрол, както и за "безценната помощ за реформа в правосъдната ни система".

Президентът допълни, че благодарение на последователната политика на посланик Орсхот, преките инвестиции от холандска страна в България са достигнали 700 млн.евро през 2015 год.

"Като членове на ЕС и НАТО нашите страни имат едни и същи ценности и са изправени пред едни и същи предизвикателства и кризи. С общи усилия успяваме да се справим с тях. Чрез солидарност заедно гарантираме сигурността и безопасността си в рамките на ЕС през тези 10 години, в които България значително подобри стандарта на живот. България се показа като надежден и конструктивен партньор и може да разчита на нашата подкрепа за председателството на Съвета на ЕС", каза на свой ред посланик Оорсхот.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?