Холандският посланик постави под въпрос правовата държава в България

"Симпатизирам на протестите, защото те са срещу задкулисието"

Холандският посланик постави под въпрос правовата държава в България

Холандският посланик Карел Ван Кестерен индиректно постави под съмнение съществуването на правова държава и върховенство на закона в България. Във вторник той изнесе лекция пред Националния институт по правосъдието с предварително обявената тема "Ролята на правосъдието в дипломацията". Той започна с разказ за дипломатически си опит от мисиите в Танзания и Никарагуа, даде стряскащи примери за липсата на върховенство на закона в тези държави и почти без преход премина към коментара си за ситуацията в България.

 

С уговорката, че това е личната му позиция, а не на холандската държава, Кестерен обясни, че България трябва да изпълни ангажиментите си към ЕС като да се придържа към европейските стандарти и ценности.

 

"България има проблеми и предизвикателства още от началото на процеса си по присъединяване (към ЕС). Бих казал, че ние (Холандия) сме строги, но справедливи", каза посланикът, чийто мандат изтича и в края на месеца той напуска страната, поради което вероятно се чувства и по-свободен в оценките си. Холандия е една от държавите в ЕС, които силно се противопоставят на приемането на България и Румъния в Шенген заради липса на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

 

Кестерен призна, че страната ни е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген, но първо трябва да се "присъедини" към "общите европейски ценности". От цялато му лекция се разбра, че той говори именно за ценности като "правова държава" и "върховенство на закона".

 

"Не съм тук да ви размахвам пръст, но в Холандия се придържаме към тези ценности и бихме се радвали и в България да правите това.", уточни Кестерен.

 

Той напомни, че България вече е част от Европейския съюз и има ангажименти, свързани с това членство. "Трябва да се придържате към общите стандарти и ценности на този съюз".

 

Дипломатът припомни, че e имало критики в Европейския парламент срещу предишното холандско правителство, имайки предвид подкрепата за него от партията на Вилдерс. Това беше направено, за да се подчертае, че ценностите и стандартите на ЕС са универсално приложими за всички негови членки и че всички те трябва да са готови да посрещат и вземат предвид критиките, отправяни им от другите в ЕС. В момента "Атака" крепи кворума в българското Народното събрание и дава възможност на БСП и ДПС да управляват.

 

"Аз изразих своята симпатия към протестите в България, защото те не целят по-високи майчински. Те се целят по-далеч. Протестиращите искат прозрачност при процедурите, да няма задкулисие. Те искат налагане на европейските ценности", каза Кестерен.

 

Той завърши лекцията си с послание към присъстващите в залата на Националния институт на правосъдието: "Вие като юристи сте призвани в най-голяма степен да защитавате ценностите на правовата държава".

 

В началото на лекцията нищо не предвещаваше, че посланикът ще направи такъв рязък преход към обрисуване на ситуацията в България. Кестерен започна разказа си с това, че е завършил право в Холандия, но се е увлякъл по международното право и е решил да прави кариера в дипломатическия корпус. Той обясни своето дълбоко убеждение, че може би най-голямата европейска ценност е точно "правовата държава", което бе и връзката на неговата лекцията с темата ѝ: "Ролята на правосъдието в дипломацията". "Това е нещо, за което другите нации по света ни се възхищават", каза той.

 

После даде кратки примери от своя опит като посланик в развиващия се свят, за да илюстрира до какво води липсата на върховенство на закона. В Танзания Кестерен е успял да освободи от затвора полицайка, която си е позволила да спре скъп автомобил, движил се с голяма скорост в насрещното платно. Оказало се, че вътре бил някакъв заместник-министър, който сметнал за обиден факта, че бил спрян от полицай. Така служителката на реда се оказала в затвора. "Изпратих сътрудник в затвора. Жената беше освободена и възстановена на длъжност като пътен полицай".

 

За Никарагуа разказа, че тамошен министър възложил на фирмата на брат си поръчката за строеж на някакъв път. "Той въобще не разбираше какво нередно има в това. За него семейната принадлежност беше на първо място, а върховенството на закона бе някъде далеч назад", каза Кестерен, което бе края на "плавния" преход в лекцията му от ситуацията в света към тази в България.

 

Преди лекцията той бе награден с почетния знак на Националния институт на правосъдието за приноса на холандското посолство за обучението на българските магистрати. Мандатът на Карел Ван Кестерен в България е към края си. Той навършва 65 години и ще се оттегли от активна дипломатическа служба.

 

Лекцията на Кестерен е поредният знак за изостряне на тона на европейските партньори на България към управляващите. Всичко започна с назначаването депутатът от ДПС и медиен магнат със съмнителна репутация Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това втрещи евроатлантическите партньори на България, но шокът стана видим първо с общото писмо на посланиците на Франция и Германия Филип Отие и Матиас Хьопфнер. Те призоваха гражданското общество да бъде чуто и предупредиха властите, че олигархичният модел е несъвместим с принадлежността към ЕС.

През последните няколко дни еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг от няколко дни говори за "олигархията" в България. По време на срещата си с гражданските организации във вторник, че обеща, че Европейската комисия ще упражни натиск върху правителството да се бори с корупцията, но и че Брюксел не може да замести правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България