Холандският премиер: България още не е готова за Шенген и Еврозоната

Паси предлага България да го заплаши, че може да го саботира в ЕС

Марк Рюте и Бойко Борисов, сн. БГНЕС
Холандският премиер Марк Рюте потвърди и в София позицията на страната си, че България все още не е готова за влизане в Шенген. След среща с българския колега Бойко Борисов във вторник той заяви, че все още България не е свършила работата си, за да бъде допусната в зоната за свободно пътуване. 
 
"Ние подкрепяме България за присъединяването към Шенген. Но работата още не е свършена – изисква усилия на много участници в процеса , включително и в България. Но искам да поздравя Борисов за постигнатото в това отношение. Както каза и Юнкер – има още малко, което България трябва да направи, аз вярвам, че тя ще го направи", заяви холандският премиер.
 
Според него България не е напълно готова да се присъедини и към  Еврозоната.
 
"Искам да подчертая и големите постижения на България по отношение на външния дълг и икономическия растеж, и по отношение на останалите важни критерии, които са задължителни за пълноправно членство в еврозоната. В това отношение България съвсем ясно върви в правилната посока“, посочи Марк Рюте. 
 
Той допълни, че трябва да се постигне добър баланс по отношение на сигурността и търсещите убежище. 
 
Холандецът е един от европейските лидери, които се противопоставят най-остро на българското присъединяване в зоната за свободно пътуване заради липсата на достатъчно резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.
 
Рюте поздрави Борисов за изключителното му лидерство и посочи, че България е ключов играч в региона и важна за ЕС.
 
 
Борисов от своя страна посочи, че  имаме още много какво да направим, но вярва, че ще постигнем добри резултати. 
 
"Всички виждат, че сме надеждна външна граница. Всички признават, че България има много добро председателство. Дано успеем да убедим парламента на Холандия с тази сложна коалиция, която имат, да ги убедим, че България спазва дисциплината", заяви Борисов. 
 
България да заплаши Рюте, че ще го саботира в ЕС 
 
По-рано във вторник бившият външен министър Соломон Паси предложи България да заплаши холандския премиер Марк Рюте, че може да блокира евентуална негова кандидатура за председател на Европейския съвет, ако страната му продължава да се противопоставя на българското присъединяване към Шенген.
 
"Може например България и Румъния съвсем спокойно да му кажат: "Ние ще направим всичко, което е по силите ни, да блокираме твоята кандидатура, ако ти блокираш нашата кандидатура за Шенген. Понякога в дипломацията се предприемат и такива стъпки", каза Паси пред бТВ.
 
Според много наблюдатели Рюте  вероятно ще замести Доналд Туск като председател на Европейския съвет.
 
"Може например България и Румъния съвсем спокойно да му кажат: "Ние ще направим всичко, което е по силите ни, да блокираме твоята кандидатура, ако ти блокираш нашата кандидатура за Шенген. Понякога в дипломацията се предприемат и такива стъпки", каза Паси пред бТВ.
 
Холандските резерви за Шенген
 
Европейските институции периодично призовават за приемане на двете страни в Шенген, тъй като те са изпълнили техническите условия за членство, но някои страни все още имат резерви заради пропуски в борбата с корупцията и организираната престъпност. Миналата година Марк Рюте отхвърли призива на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер България и Румъния да станат веднага част от Шенген.

"Юнкер е романтик. Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар", коментира Рюте, цитиран от "Романия либера".

По думите му "има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията" в България и Румъния.

Според Соломон Паси с поставянето на пречки пред влизането на България в Шенгенската зона Европейският съюз не изпълнява договора си с нас.

"Ние имаме задължение да влезем в Шенген и Европейският съюз да ни приеме и то произтича от договора, който подписахме на 25 април 2005 г. Тогава срокът за влизане беше 2009 г. За съжаление, договореното не се изпълнява, поставят се нови изкуствени условия пред членството на България в Шенген, каквито не могат да бъдат поставени според този договор, т.е. това, което се случва, е, че ЕС не изпълнява свой ангажимент към България", смята той.

По време на визитата си в България по-рано тази година германският канцлер Ангела Меркел подкрепи “скорошно", но поетапно влизане в Шенген. Въпреки това дори в самата Германия все още има съпротива срещу българското членство.

Това стана причина в началото на февруари Борисов да обвини част от страните от ЕС в "несправедливо" отношение към България и за "измисляне" на мотиви за отказ от членство в Шенген.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?