Холандското правителство загуби парламентарното си мнозинство

Холандският премиер Марк Рюте каза, че няма нужда от нови избори, след като управляващата коалиция изгуби парламентарното си мнозинство, предаде Ройтерс във вторник.

Депутатът от крайнодясната Партия на свободата Херо Бринкман напусна партията и мнозинството в парламента, подкрепящо кабинета на малцинството на Рюте заради несъгласие с недемократичната политика на партията на Герт Вилдерс и нейния сайт за оплаквания срещу имигранти от Централна и Източна Европа.

С досегашните гласове на Партията на свободата либерално-християнската коалиция на Рюте разчиташе на 76 гласа в 150-членната долна камара на холандския парламент.

Четиридесет и седем годишният Херо Бринкман обяви, че напуска партията, тъй като тя е недемократична и в знак на протест срещу създадения от нея сайт, в който холандците се оплакват от имигранти от Източна Европа, отбелязва АП. "Не мисля, че трябва по този начин да се заклеймяват цели групи хора", заяви Бринкман на пресконференция в Хага.

"Гражданите от Източна и от Централна Европа са представени от Партията на свободата чрез този интернет сайт като престъпници", каза парламентаристът. Той нарече решението на партията на Вилдерс да създаде породилия полемика сайт "стратегийка, приложена зад гърба на управляващата коалиция с цел да се спечелят проценти в допитванията до общественото мнение".

Решението на Бринкман да напусне партията е най-сериозният знак за разногласие в редиците на формацията на Вилдерс. Партията е третата по големина в парламента и има 24 места в 150-членната долна камара. Тя подкрепяше при гласуването на важни закони правителството на Марк Рюте, което няма парламентарно мнозинство.

Бринкман увери, че няма да лиши кабинета на Рюте от този глас и ще продължи да го подкрепя. Ако това не се случи все пак, Рюте ще трябва да разчита на други партии в парламента, за да прокарва закони, предаде Ройтерс.

Например в Сената Рюте разчита на подкрепата на Държавната реформистка партия. Същото може сега да стане и в долната камара, където правителството се опитва да прокара плана си за нови бюджетни икономии. Бринкман обаче увери, че ще подкрепи този план.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?