Холандското разследване: Полет МН17 е бил свален от руска ракета "Бук"

Киев е трябвало да затвори въздушното пространство над Източна Украйна

Холандското разследване: Полет МН17 е бил свален от руска ракета "Бук"

Малайзийският пътнически Боинг 777 полет МН17 е бил свален над Източна Украйна от ракета "Бук" руско производство, съобщи Холандският съвет по сигурността в окончателния си доклад за разследването на катастрофата от юли 2014 г., в която загинаха всичките 298 души на борда.

Разследващият орган няма правомощия да коментира кой е конкретният извършител на атаката, за която Съединените щати и Украйна обвиняват проруските свепаратисти, а Русия – Украйна. Все още не е установено и точното място, от което е изстреляна ракетата. Очаквано Москва отхвърли заключенията от разследването, а Киев за пореден път обвини руснаците за трагедията.

Холандските разследващи са констатирали още, че Украйна е трябвало да затвори въздушното пространство над Източна Украйна, тъй като е имало достатъчно основания за подобна мярка, но не го е направила.

"Самолетът се е разбил вследствие избухването на бойна глава 9N314M извън самолета вляво от пилотската кабина. Бойната глава отговаря на типа ракети в зенитно-ракетните комплекси "Бук", заяви директорът на разследващия орган Тибе Юстра, цитиран от ДПА.

При удара на ракетата в боинга трима души от екипажа са били убити в пилотската кабина. В резултат на взрива боингът се е разпаднал на части във въздуха и отломките му са паднали в район с площ около 50 кв. км, уточни Юстра.

Според холандското разследване "не може да се изключи, че някои от хората на борда са останали в съзнание в периода от 60 до 90 секунди преди разбиването на самолета".

Те обаче "едва ли са били в състояние да разберат ситуацията, в която са се оказали, и не са констатирани индикации за някакви съзнателни действия", като например изпращане на СМС-и по мобилни телефони". Един от пътниците е бил открит с кислородна маска, но "не е ясно как тя се е оказала на него".

Киев е трябвало да затвори въздушното пространство

61 авиокомпании, изпълняващи полети над Източна Украйна, са смятали това въздушно пространство за безопасно. Те не са очаквали, че то може да е опасно за граждански самолети, посочи Юстра

Разследващите са стигнали до извода обаче, че въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено, но авиационните власти на Украйна не са направили това своевременно, въпреки че е имало много предпоставки за подобна мярка.

Полет МН17 се разби на територия, държана от проруските бунтовници в Източна Украйна на 17 юли 2014 г.

Всичките 298 души на борда загинаха. Повечето бяха холандски граждани. Според експерти и западни правителства бунтовниците са свалили боинга, може би защото са го сбъркали с украински военен самолет. Москва предлага други обяснения, включително че самолетът е бил свален от украински изтребител или от украинската армия.

Близки на загиналите участваха на закрита среща в Хага, на която им бяха представени резултатите от разследването на Холандския съвет за сигурност.

"Ракета "Бук" е улучила горната лява част на корпуса на самолета. Показаха ни фрагменти от ракетата, които са намерени в самолета", заяви Роби Ухлерс, един от близките на загиналите.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че всички страни, включително Русия, трябва да помогнат да бъде намерен виновникът за свалянето на самолета на "Малейжа еърлайнс", изпълнявал полет МН-17.

"Наш приоритет сега е да намерим извършителите и да ги съдим", каза той на пресконференция след оповестяването на окончателния доклад на Холандския съвет за сигурност за причините за инцидента.

Призовавам руските власти да се отнесат уважително към този доклад и да съдействат напълно за наказателно разследване на отговорните за смъртта на 298-те души на самолета, заяви Рюте.

Москва: Разследването е поръчково

Руският зам.-външен министър Сергей Рябков заяви, че холандското разследване е "пристрастно и изпълнява политическа поръчка".

"Можем само да съжаляваме, че въпреки нееднократните опити и искания на Русия за цялостно и безпристрастно разследване, което да вземе предвид цялата информация, с която разполагаме, е налице очевиден опит да се направи пристрастно заключение и да се изпълни политическа поръчка", каза Рябков.

"Разчитаме, че занапред тези отклонения от нормата, от това как трябва да се разглеждат такива въпроси, ще бъдат коригирани", добави Рябков.

Киев: Руските тайни служби стоят зад нападението

Украинският премиер Арсений Яценюк oчаквано коментира във вторник, че свалянето на малайзийския пътнически самолет през юли 2014 г. с ракета, изстреляна от Източна Украйна, е било операция на руските тайни служби.

"Нямам никакво съмнение, че това е била планирана операция на руските тайни служби", заяви Яценюк на заседание на правителството.

Той за пореден път посочи, че изстрелването "е било извършено от територия под контрола на проруските сепаратисти".

"Няма никакво съмнение, че пияни сепаратисти не могат да боравят със зенитно-ракетни комплекси "Бук", което значи, че с тях са работели единствено руски военни", добави той.

Украинският президент Петро Порошенко е обсъдил темата днес с холандския премиер Марк Рюте. В разговора Порошенко подчертал, че публикуването на доклада на международното разследване на тази трагедия "е важна стъпка към откриването и изправянето пред съд на виновните в това престъпление", съобщи президентската пресслужба.

Двамата лидери също така са обсъдили създаването на механизъм за съдене на виновните.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят