Холандци преговарят за покупката на "Енергоремонт"

Основните акционери се оттеглят, потенциалният собственик има богат опит в същата сфера

Холандци преговарят за покупката на "Енергоремонт"

Акционери на една от най-големите български енергийни инженерингови групи "Енергоремонт Холдинг" са започнали преговори с холандската компания със сходна дейност "Дийтсман" (Dietsmann N.V.) . Дружеството уведоми за това Българската фондова борса, където е листвано, във вторник и новината доведе до повишаване на акциите му, с което пазарната капитализация скочи със 7.6% до 64.3 млн. лв.

Не се посочва кои от досегашните собственици се оттеглят и какъв процент от капитала на компанията се продава, но по информация на Mediapool преговорите са от страна на четиримата ocнoвни акционери - "Mилeния 77", която държи 33.03%, "Бългapcĸa eнepгeтиĸa" (32.09%), "Hoви eнepгийни и индycтpиaлни тexнoлoгии" (21.59%) и "Гeoпpибop" (10.8%). В "Миления 77" участват бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов, бившия енергиен министър в правителството на НДСВ Милко Ковачев, както и Петър Манчев, който е син на ядрения бос Богомил Манчев. "Българска енергетика" е на Николай Златев и Николай Райчев, основен акционер в "Нови енергийни и индустриални технологии" е Теодор Осиковски.

Ако те продадат дяловете си, бъдещият собственик ще притежава малко над 97 на сто от капитала на "Енергоремонт".

Потенциалният инвеститор работи в областта на експлоатацията и поддръжката на съоръжения в нефтената и газовата индустрия, в областта на комуналните услуги и в други промишлени сектори, включително в областта на минното дело. Занимава се с рехабилитация, реконструкция, модернизация и изграждане на енергийните мощности в топлоелектрически, топлофикационни, водни и атомни централи, съоръжения в газово нефтената, химическата и минната промишленост, в проектиране, производство, доставка, строителство и монтаж на енергетично оборудване и метални конструкции за тях.

Профилът на купувача напълно пасва на този на "Енергоремонт Холдинг", който изпълнява редица поръчки по поддръжката на АЕЦ "Козлодуй", в началото на годината подписа договор за 88 млн. лв. с "Лукойл Нефтохим"  за модерницазия на обекти в рафинерията. Също така изпълнява и обществени поръчки за рехабилитация на тягови подстанции на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Намеренията на потенциалния инвеститор са да продължи да развива интензивно сегашната дейност на българския холдинг, който след инкасирана загуба от 4.6 млн. лв. през 2016 г. за първото тримесечие 2017 г. излиза на печалба със 116 хил. лв,, според финансовите му отчети. В момента холдингът изпълнява програма по преструктуриране на своите бази в страната, за са оптимизира разходите си.

При реализация на сделка "Дийтсман" ще постигне консолидация на арабския пазар, тъй като холандците имат свое представителство в Абу Даби, както "Енергоремонт Холдинг" има клон в столицата на Обединените арабски емирства.

Българската компания има свои офиси и представителства в ключови дестинации на Балканите – Турция, Сърбия, Македония и Косово, както и в Москва.

Акционерите уведомяват българската борса, че при постигане на договор за продажба на дяловете им "Дийтсман" ще подаде до Комисията за защита на конкуренцията искане за разрешаване на концентрация с "Енергоремонт-Холдинг“ АД.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?