Холандците биха подкрепили новия европейски договор

Мнозинството от холандците подкрепят приемането на новия европейски договор, съобщи ДПА, позовавайки се на публикувано във вторник социологическо проучване на агенцията за сондажи по Интернет peil.nl. Въпреки това 51 процента от участвалите в анкетата искат в страната да се проведе втори референдум, този път за ревизирания договор.

През 2005 година холандските граждани казаха “не” на проекта за европейска конституция. Преди това същото направиха и французите.

След като в събота лидерите на страните-членки на ЕС се споразумяха около най-важните точки от новия договор, 46 процента от холандците обявяват, че ако се проведе референдум, ще гласуват в подкрепа за новия проект. Данните сочат, че 29 процента ще гласуват против.

Общо 47 процента от холандските избиратели са против провеждане на нов референдум. Повечето от тях са симпатизанти на управляващите партии и на опозиционната лява партия на Зелените.

След срещата на върха на ЕС миналата седмица холандското правителство обяви, че няма да вземе решение по въпроса за референдум, преди новият договор да бъде обсъден от Държавния съвет - висшият консултативен орган на правителство в Холандия.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?