Холандците са готови да приемат ревизирана евроконституция

Холандските гласоподаватели са готови да приемат нова ревизирана версия на европейска конституция, но все още отхвърлят настоящия текст на документа. Това показват резултатите от социологическо проучване в страната, цитирани от EUobserver.

Близо 47 процента от участниците в проучването посочват, че са настроени позитивно към идеята за европейска конституция. Това представлява ръст  оптимизма към приемането на документа след като само 30 процента гласуваха “за” него по време на референдума през 2005 г.

Около 18 процента от хората и в началото на 2007 г. остават негативно настроени към приемането на нов европейски договор, 33 процента са се обявили като “неутрални”, а 8 процента са заявили, че “не знаят”.

По-рано тази седмица германският канцлер Ангела Меркел се изказа за ускоряване на конституционния процес и съобщи, че планира да представи нова пътна карта за приемането на нов документ в края на германското председателство през юни.

Запитани за тяхното отношение към усилията на Меркел за съживяване на дебата за новия европейски договор, почти половината от холандците (47 процента) заявяват, че се отнасят позитивно, 17 процента се изказват отрицателно, а 36 процента са с “неутрална” позиция.

Въпреки това резултатите от проучването не са добра новина за Берлин, който иска новият дебат за европейската конституция да се придържа близко до настоящия текст на договора. В момента германските политици изтъкват като аргумент в подкрепа на позицията си, че този текст е ратифициран от 18 държави членки.

Ако документът остане непроменен, близо 60 процента от холандците отново ще кажат “не”, ако има референдум. През 2005 г. 61,5 процента от гласоподавателите отхвърлиха европейската конституция.

Междувременно Великобритания настоя при опитите да се съживи процеса за приемане на европейска конституция да бъде разработен прост текст, който да позволи документът да бъде ратифициран без референдум.

"Според нас най-добрата европейска конституция е документ с прост текст. Това ще позволи да не се свиква референдум", заяви говорител на премиера  Тони Блеър.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?