Холандците са най-високата нация на планетата

Холандците са най-високата нация на планетата

Холандците са най-високата нация на планетата - постижение, което би могло да се обясни с благоприятните условия на околната среда, но също така и с естествения подбор, се посочва в изследване, публикувано в сряда в британското научно списание "Роял сосайъти".

Средностатистическата холандка е висока близо 1,71 метра, а при мъжете средният ръст е 1,84 метра. Това обаче не е било винаги така.

"Холандия има забележителна история, що се отнася до ръста на населението ѝ", се казва в изследването, което напомня, че холандците са били най-ниските европейци през 18 век, със среден ръст около 1,65 метра.

През последните 150 години холандците са пораснали с 20 см. За сравнение американците са увеличили средния си ръст с 6 см за същия период.

За да разберат връзката между естествения подбор и ръста, екипът от учени, воден от специалиста Герт Стулп, е анализирал данните на 94 500 души, живели в Холандия между 1935 и 1667 г. Изследването им показва, че през тези три десетилетия високите мъже и жените със среден ръст са имали повече деца от по-ниските мъже и жени и съответно наследниците им са били високи.

И обратно - в САЩ ниските жени и мъжете със среден ръст са по-плодовити, откъдето идва и разликата в увеличаването на средния ръст между двете нации, отбелязва Стулп.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?