"Холдербанк" вече държи 91% от "Белоизворски цимент"

Три години след като купи 51% от акциите на "Белоизворски цимент", швейцарската компания "Холдербанк" става собственик на 91 процента от капитала на дружеството, съобщи изпълнителният директор на циментовия завод Тодор Костов, цитиран от БТА.

BGTEAM @ BATM Advanced Communications

Компанията е подписала договор за покупка на остатъчния държавен дял от 28% с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. До 15 април акциите трябва да бъдат джиросани.
"Холдербанк" купи и 12-те процента преференциални акции от работниците. Останалите 9 на сто от капитала на "Белоизворски цимент" са за реституционни претенции.

За три години компанията е инвестирала в циментовия завод над 35 млн.лв. Поетият ангажимент в приватизационния договор е 16,6 млн.долара инвестиции за пет години. Предвижда се всяка година да бъдат инвестирани към 10 млн.лв. за обновяване на мощностите и в екологичното оздравяване на завода.

Сред изпълнените проекти за модернизиране на завода са подмяна на горивото от природен газ на въглища, обновяване на експедицията на цимента, изграждане на нова суровинна и циментова мелница, на нова лаборатория за окачествяване на суровината и на готовата продукция и други. Завършва строителството на покрит склад за варовик с вместимост 40 000 т. Напълно ликвидирани са остатъците от токсичното азбесто-циментово производство и депо за азбестови отпадъци, като се извършва пълна рекултивация на почвата.

През тази година ще бъдат инвестирани 9 млн.лв. главно в екологични проекти - разрушаване и ликвидация на старите технологични линии и силози, подмяна на филтри и скарни охладители, с което заводът ще достигне международните екостандарти по думите на Тодор Костов.

Продукцията на "Белоизворски цимент" се продава предимно на вътрешния пазар.

Споделяне

Още от Бизнес