"Холдинг БДЖ" има нов шеф, старият става заместник

Християн Кръстев

"Холдинг Български държавни железници" (БДЖ) има нов изпълнителен директор, който в сряда е стъпил официално в длъжност, а досегашният му става заместник, съобщиха от държавния жп превозвач в сряда. Това е Християн Кръстев, който бе в кандидат-депутатската листа на БСП и бе едно от най-спряганите имена за зам.-министър на транспорта с ресор железници, но за такъв бе избран бившият кадър на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Антон Гинев.

Досегашният директор на холдинга Чавдар Трендафилов, който бе назначен в края на март 2013 г. от служебния транспортен министър Кристиян Кръстев, остава в ръководството като заместник-изпълнителен директор. Трендафилов, който преди това работеше в частната "българска железопътна компания", ще отговаря за контрола върху техническото състояние и безопасността на подвижния жп състав.

Сред основните приоритети в своята работа Християн Кръстев определя завършването на преговорите с банките-кредиторки, на които БДЖ дължи общо над 470 млн. лв., а от тях над 150 млн. лв. са просрочени. Новият шеф на БДЖ смята още да предприеме строги мерки за финансов контрол с цел преодоляване на затрудненото финансово състояние на дружеството, както и активна търговска политика за възстановяване доверието на клиентите чрез подобряване на предлаганите услуги.

На практика целите са същите, каквито си поставят години наред всички шефове на БДЖ, но въпреки това железопътната компания не може да реши проблемите си въпреки редицата изготвяни оздравителни планове и стратегии за развитие.

Християн Кръстев притежава магистърска степен по железопътен транспорт. Завършил е специалност "Железопътна техника – вагони" във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". Цялата професионална кариера на 44-годишния Кръстев е преминала в системата на държавните железници, където е заемал различни ръководни длъжности в областта на експлоатацията на подвижния жп състав и товарните превози. Бил е и зам.-генерален директор на БДЖ, според визитката му на сйта на социалистическата партия, но не се посочва в кой период.

През последните две години Християн Кръстев е бил управител и съдружник в частната транспортна фирма "ТрейнЛог" ООД, която се занимава с извършване на железопътни транспортни услуги, поддръжка и ремонт на вагони и локомотиви и спедиционна дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?