"Холдинг Пътища" фалира официално

"Холдинг Пътища" е обявен в неплатежоспособност с начална дата 30 септември 2013 г. и е назначен временен синдик. Това съобщиха от дружеството до фондовата борса.

 

Решението е на Софийския градски съд от 11 юни и вече е вписано в Търговския регистър. Холдингът е обявен в несъстоятелност, прекратена е дейността му, наложен е общ запор и възбрана върху имуществото на дружеството.

 

Първото събрание на кредиторите ще се проведе на 15 юли 2014 г. от 9.30 часа в Съдебната палата в София.

 

За временен синдик на "Холдинг Пътища" е назначен Александър Ценков Георгиев.

 

Ръководството на компанията, зад която стои хазартният бос Васил Божков, само поиска несъстоятелност през ноември 2013 г. след няколко години на влошаващи се финансови резултати, запори върху сметки и притеснения дали ще изпълни спечелените поръчки.

 

Първият неуспешен иск за несъстоятелност на дружеството от неизвестна фирма беше още от есента на 2011 г., когато холдингът строеше последния участък на магистрала "Тракия" от Ямбол до Карнобат.

 

Това е поредната компания, непряко контролирана от Васил Божков, която поиска такава процедура, след "Мостстрой" и негови дъщерни компании, както и дъщерни дружества на "Железопътна инфраструктура – холдингово дружество", което беше преименувано на "Инфра холдинг". По същия път пое и "Пътни строежи" в началото на тази година.

 

"Холдинг Пътища" има трудности с финансите, които са известни от години, и според доклада за дейността му към края на септември 2013 г. сметките му в ПИБ и "Уникредит Булбанк" продължават да са запорирани по искане на ОББ до размера на 7.6 млн. лв. Запорът, който беше обявен през октомври 2011 г., е заради дългове на "Инфра ком 2007", по което холдингът е бил съдлъжник.

 

Общият дълг е бил намален, след като имоти на трета фирма, които са били обезпечение, са продадени за 2.4 млн. лв. и парите са преведени към банката. "Инфра ком 2007" е непряко свързана с "Холдинг Пътища", като двете са регистрирани на един адрес.

 

В доклада се посочва, че разплащанията на холдинга се правят за негова сметка от дъщерните му дружества. Освен останалите дългове компанията има да плаща и 1.36 млн. лв. обезщетение за неизпълнен договор след решение на Арбитражния съд към БТПП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво правителство е добре да има сега?