"Холдинг Пътища" взе фирма за чартърни полети

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на контролираното от Васил Божков дружество "Холдинг Пътища" да придобие мажоритарен дял от "АВБ 2004" АД, която се занимава с въздушен превоз на бизнес клиенти. Това съобщи антимонополният орган във вторник.

В мотивите към решението си КЗК посочва, че "Холдинг Пътища" и притежаваните от него дружества проектират, изграждат и поддържат инфраструктурни съоръжения, докато "АВБ-2004" осъществява въздушен превоз на пътници – бизнес клиенти. Концентрацията на двете фирми няма да окаже въздействие на съществуващия пазар, тъй като няма припокриване на дейността им.

Комисията счита, че сделката няма да окаже влияние върху конкурентната среда в България, тъй като тя не води до установяване или засилване на господстващо положение, което би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар.

В момента "АВБ 2004" е собственост на двама акционери – "Нове Холдинг", отново на Васил Божков, и "Лиър Къмпани", която държи мажоритарен дял от фирмата. "Лиър Къмпани" пък се държи от Милена Бориславова Урдева и Станислав Ангелов Ангелов.

В капитала на малкия бизнес превозвач е апортиран 6-местен бизнес самолет Learjet срещу цената от 12.7 млн. лв., според информация от Търговския регистър, което представлява последното увеличение на капитала на дружеството в края на миналата година.

По данни на уведомителя, нотифицираната сделка ще позволи на “Холдинг Пътища” АД да навлезе активно на българския пазар на услуги, свързани с въздушен превоз на хора.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?