"Холдинг Варна" поиска мълчание и 500 000 лв. от протестиращите срещу "Алея първа"

"Холдинг Варна" поиска 500 000 лева обезщетение за "уронен престиж" от неправителствена организация, която протестира срещу реализацията на проекта "Алея първа". Ако до една седмица Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) не изплати исканата сума, компанията, която част от групировката ТИМ, ще заведе съдебно дело.

"Холдинг Варна" настоява още СОПА да преустанови всички свои действия, насочени срещу интересите му.

Според частното дружество през последната година неправителствената организация разпространява "клеветнически публикации до медии и държавни и общински органи и учреждения". В нотариалната покана е записано, че това уронва престижа на холдинга и възпрепятства реализацията на "Алея първа" и други проекти.

"Създавате у третите лица, макар и лъжливо, усещане за привидни проблеми, произтичащи от твърдяните от вас (СОПА, бел.ред.) незаконосъобразни действия, извършени от дружеството", се казва в документа.

Компанията твърди, че до този момент е направила разходи за над 500 000 лева за реализацията на проекта във варненската Морска градина и именно затова претендира за тази сума. "Холдинг Варна" счита за "особено манипулативни" твърденията на СОПА, изложени в писмото до варненската дирекция за строителен контрол, с което се иска отмяната на строителните разрешителни.

В нотариалната покана на холдинга не се споменава нито едно конкретно твърдение на СОПА, което се счита за манипулация или лъжа. В същото време инвеститорът счита, че освен уронването на престижа, дейността на неправителствената организация причинява и забавяне на издаването на необходимите разрешителни за "Алея първа".

Пред Mediapool председателят на управителния съвет на СОПА Юлиан Чолаков заяви, че ще изчакат обществените реакции и тогава ще коментират писмото на "Холдинг Варна".

В същото време арх. Калина Павлова, която е сред водещите лица на протестите срещу "Алея първа" заяви, че престижът на едно частно дружество може да бъде уронен, само ако то върши нещо незаконно.

"Според мен всички граждани и фирми в България имат интерес да се спазват законите и да не се реализират незаконни сделки. В този смисъл "Холдинг Варна" също би трябвало да имат интерес от спазването на закони. Ако законът бе спазен, сделката за земята в Морската градина, нямаше как да бъде осъществена", добави арх. Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от България