Холивудският режисьор Тед Кочев иска да преподава в НАТФИЗ

Отличен бе със звезда "Златен век", ще получи българско гражданство

Рашидов закичва Тед Кочев със звезда "Златен век" - най-престижното отличие на Министерството на културата, сн. БГНЕС

Холивудският режисьор с български корени Тед Кочев получи звезда "Златен век" от министъра на културата Вежди Рашидов в петък и обяви своята готовност да преподава в Националната академия за театрално и филмово изкуство, както и че ще снима в България филм за спасяването на българските евреи. Рашидов пък, че ще му помогне в намирането на финансиране за филма и че е взетото решение за издаване на българско гражданство за режисьора на станалата култова лента "Рамбо: Първа кръв".

"Получавал съм най-различни награди, но тези са ми най-скъпи”, заяви Кочев, говорейки ту на български, ту на английски език. Той се извини, че годините зад граница са дали отражение върху езика му, но обяви, че не е забравил корените си.  Роденият в Канада през 1931 г. в семейство на български емигранти Кочев си спомни, че докато е бил дете всички вкъщи са говорили на български, а на празници слушали българска народна музика и играели хора и ръченица. "До ден-днешен тези ритми са в кръвта ми, обичам ги. Изобщо извън къщи живеехме като англичани, а у дома – като българи”, разказа той.

Освен най-високото отличие на Министерството на културата, Рашидов връчи на госта си и оригинала на предложението на ведомството да му бъде дадено българско гражданство.  "Надяваме се това да стане скоро и да кажем на Тед Кочев: "Добре дошъл у дома!", каза министърът.

Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов се пошегува, че след като Кочев стане български гражданин страната ни ще има кинотворец със "Златна мечка" от Берлинале и с номинация за "Оскар".

Предишната вечер, в рамките на откриването на 20-я София Филм Фест, Кочев получи специалната награда на фестивала, в чиито рамки ще бъдат ще бъдат излъчени някои от най-емблематичните му филми. Китанов благодари на Вежди Рашидов за постоянната подкрепа на МК за СФФ през годините.

Режисьорът съобщи, че планира да снима в България филм за събитията у нас през 30-те и 40-те години на миналия век и по-конкретно за цар Борис ІІІ и спасяването на българските евреи.

"Имам много хубав сценарий, сега търся пари", каза той. Рашидов отвърна, че "тази година парите не стигат, но за догодина ще направим всичко възможно да се изпълни изцяло Законът за филмовата индустрия в частта му за субсидиране на нови филми".

Роденият като Христо Кочев кинотворец завършва английска литература в университета в Торонто, а на 24 години става най-младият режисьор в канадската телевизия СВС - Canadian Broadcasting Corporation. Сред най-успешните му филми са "Първа кръв”, станал по-популярен като "Рамбо" със Силвестър Сталоун и комедията "Уикендът на Бърни“.

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?