Холограма срещу измамите с платен данък кола въвежда Столичната община

Холограма срещу измамите с платен данък кола въвежда Столичната община

За да предотврати измамите с плащането на данъка върху моторните превозни средства и с документите за данъчните оценки, Столичната община ще слага от 1 юни специални холограмни стикери на бележките за платен данък за колите на софиянци и върху данъчните оценки. На всеки стикер ще бъде пише "Столична община" и ще има уникален номер.

 

От 1 юни 2012 г. се очаква да заработи и онлайн система за обмяна на данни между Столичната община и транспортното министерство, в която пунктовете за технически прегледи ще проверяват дали собствениците на коли са платили всички свои задължения, съобщи пред журналисти зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

 

В момента, за да проверят дали колите са годни за движение, оторизираните за технически прегледи сервизи по принцип искат да видят бележка за платен данък. Общината обаче установила, че често се представят фалшиви документи. Подправени бележки за уредени взаимоотношения с местната власт се представят и при изповядване на сделка за покупко-продажба на автомобили пред нотариуси. От януари 2012 г. досега полицията е разследвала общо 35 случая на фалшиви документи за платен данък при продажба на коли.

 

Вече пунктовете за технически прегледи и нотариусите ще могат с отпечатания на стикера номер да влязат в системата на Столичната община и да сверят данните на автомобила и платените му данъци. Ако собственикът на колата има задължения, няма да може да мине технически преглед и съответно да кара автомобила си.

 

Общината е поръчала отпечатването на 800 хил. стикера, което ще ѝ струва 12 хил. лв. с ДДС.

 

Барбалов съобщи още, че през първото тримесечие общината е реализирала 101.3 млн. лева собствени приходи, което е със 5.1 млн. лева повече от същия период на миналата година.

 

От данък върху недвижимите имоти за същия период са събрани 19.78 млн. лева, или 1.3 млн. лева повече, отколкото първите три месеца през 2012 г. За данък моторни превозни средства в бюджета са влезли 12.58 млн. лева, или 533 хил. лева повече.

 

Наблюдава се ръст при данъка върху придобиването на имущество по възмезден начин - 15.8 млн. лева, или 3.3 млн. лева повече спрямо първото тримесечие на миналата година. Събрани са 755 хил. лева от строителни разрешителни, което е с 200 хил. повече. "Ако това се запази като тенденция, значи наблюдаваме раздвижване на пазара за недвижими имоти. Мисля, че ще бъде по-добър знак от глобална гледна точка за икономиката на страната", коментира данните зам.-кметът.

 

От общински такси са събрани 43.3 млн. лева (1.6 млн. лева повече), а от такса битови отпадъци - 34.4 млн. лева, което е с 731 хил. лева повече спрямо същия период на 2012 г. От реклама през първото тримесечие има реализирани 305 хил. лева, или 5 хил. лева повече спрямо същия период на миналата година. Увеличение се наблюдава и при постъпленията от рекалам.

 

Като добра тенденция Барбалов посочи, че са събрани над 2 млн. лева данъци през ПОС- терминали. Най-често това става в районите "Средец", "Триадица", "Красно село" и "Младост".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?