Хомбах при Първанов за проблема с българските вестници на ВАЦ

Хомбах при Първанов за проблема с българските вестници на ВАЦ

На 29 ноември управителят на германския медиен концерн ВАЦ Бодо Хомбах ще се срещне в София с президента Георги Първанов, за да обсъдят участието на двата български вестника на ВАЦ в “подстрекателска кампания” срещу изкуствоведката Мартина Балева и колегата ѝ Улф Брунбауер. За това съобщава Хомбах в интервю за радио Дойче веле, разпространено в петък.

Срещата е по покана на българския държавен глава, чийто съветник и директор на НИМ Божидар Димитров на практика даде старт на кампанията през април със свои изявления, както и с публикация във в. “24 часа”.

Скандалът около научен проект на българката и германеца в Берлинския свободен университет набъбна до небивали мащаби, помпан от “патриотични” историци, политици и самия президент, който осъди проекта.

След като ВАЦ бе подложен на кръстосан огън от различни германски медии за истеричната кампания в българските му издания, по-рано тази седмица концернът обяви, че ще промени политиката към източноевропейските си вестници.

Хомбах казва, че иска да чуе мнението на президента Първанов като историк. Шефът на ВАЦ ще бъде придружен от “реномирания историк проф. Лутц Нийтхамер, който познава проблема - той е бил в кураториума на фондация “Бош”, когато е дадена стипендията на младата специалистка по история на изкуството, както и от президента на Международната федерация на журналистите Ейдън Уайт”.

“Искам много задълбочено да си изясня станалото, защото смятам, че тук става дума за дълбоко културно недоразумение, от което трябва да се поучим и от което и журналистите в бъдеще ще трябва да извлекат поуки за качеството на своята работа”, казва Хомбах.

По негово мнение Мартина Балева “интерпретира картини по смисъла на една школа в изкуството – така наречения деконструктивизъм – като пояснява при какви обстоятелства и в какво време са възникнали”.

“Това нещо обаче е било разбрано погрешно в България от много хора, които са го схванали не като техническо-научен процес, а като развечнаване на национални символи и идентичности. Разбуненото обществено мнение в България е необичайно – получавам безкрайно множество обаждания, включително и от независими, обективни и загрижени хора и това ме накара да взема решението, основно да се занимая с този въпрос и да се посъветвам с най-добрите експерти, които мога да намеря”, казва Бодо Хомбах.

Той в никакъв случай не би желал “Труд” и 24 часа” да бъдат третирани като националистически вестници и припомня, че самите те са били обект на националистически атаки и че снимките на главните им редактори също са били поставяни в Интернет с указание, че за тяхната сигурност не може да бъде гарантирано, предаде Дойче веле.

Независимо от това Хомбах признава, че са направени грешки, които той няма намерение да прикрива. Той посочва, че вътрешната комуникация в групировката “очевидно не функционира добре, след като за нещо, станало през лятото, той научил едва миналата седмица”.

В бъдещите договори на ВАЦ с изданията му в чужбина (основно Източна Европа) концернът вече няма да поема отговорност само за финансовата страна и разпространението, а и за съдържанието.

ВАЦ обаче няма да контролира съдържанието “в партийно-политически аспект”, защото това би било напълно погрешно. “Нашият принцип е да се доверяваме на компетентността на главните редактори и местните журналисти. Съдържателно нашите редактори трябва да са свободни от външни влияния. Основните ориентири са принципите на ОССЕ – ненасилие, демокрация, европейска ориентация, толерантност. Освен това става дума за качеството на журналистическия труд, за любовта към истината, за точността в проучванията и в тази област смятаме да засилим образованието и допълнителната квалификация, за което отдавна имаме планове”.

В интервю за бюрото на ВАЦ в Брюксел, публикувано в петъчния брой на “Труд”, Хомбах казва, че не бива да се очакват “трудово-правни последствия или пък дори уволнения” във връзка с възникналите проблеми.

Споделяне

Още по темата

Още от България