Хондурас и Гватемала искат да спрат наплива на мигранти към САЩ

Хондурас и Гватемала искат да спрат наплива на мигранти към САЩ

Президентите на Хондурас Хуан Орландо Ернандес и на Гватемала Джими Моралес, които са подложени на силен натиск от администрацията на Тръмп по мигрантския въпрос, се срещнаха, за да обсъдят причините, принуждаващи гражданите им да напускат своята страна и да тръгват към американската граница. Двамата призоваха да се установи които са организаторите на масовите миграционни потоци, предаде Асошиейтед прес.

Президентът на Гватемала пристигна в Хондурас за да изработи със своя колега план за действие, който да спре гражданите на двете държави да имигрират в САЩ. Хондураският лидер каза, че хиляди негови сънародници са се върнали обратно, след като са поели напът към американската граница. Гватемалският му колега дори призова за разследване на хората, "насърчаващи или участващи" в миграционните потоци, и каза, че те "трябва да бъдат съдени по международните закони".

Двамата президенти постигнаха съгласие за "необходимостта да се инвестира в страните им, за да се създадат възможности за намиране на работа", предаде Франс прес. Повечето от интервюираните мигранти казват, че са се присъединили към колоните, движещи се към САЩ, спонтанно, за да са в безопасност, а някои вече са били тръгнали, когато потокът ги е застигнал. Активистките групи, които се опитват да организират похода, най-вероятно са се появили, след като той вече се е насочил на север.

Хиляди мигранти достигнаха вчера столицата на Мексико и се настаниха да пренощуват на стадион. Това стана в навечерието на междинните избори в САЩ, преди които президентът Тръмп направи от мигрантските колони централна тема на предизборната кампания на Републиканската партия.

Мексиканските власти съобщиха, че до вчера на обяд са преброили повече от 2000 души, влезли в стадион "Хесус Мартинес", и казаха, че потокът не спира. Спортното съоръжение е с капацитет 6000 души и там са били опънати четири големи палатки за спане. На мигрантите са осигурени дрехи, храна и матраци, но те все още изпитват недостиг на топли завивки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят