Хондурас обяви национална епидемия от острото инфекциозно заболяване денга

Хондурас обяви национална епидемия от острото инфекциозно заболяване денга

Властите в Хондурас обявиха епидемия от острото инфекциозно заболяване денга в национален мащаб, след като от началото на годината болестта отне живота на най-малко 44 души, съобщи правителството, цитирано от Франс прес.

"Активираме всички правителствени и неправителствени институции, за да приложим поредица от мерки" срещу причинителя на болестта - комара Едес египти (Aedes aegypt), каза министърът на здравеопазването Алба Флорес.

Тя отбеляза, че сред действията, които ще се приложат в 298 общини, е ликвидирането на местата със застояла вода, където комарите се размножават.

През 2019 г. от денга починаха 44 души и се предполага, че тя е причинила смъртта на още 35, уточни Густаво Урбина от службата за епидемологичен надзор. Той каза, че са били регистрирани около 15 406 случая на денга, 5032 от които сериозни.

Хондурас очаква дъждовен период от три месеца, който може да влоши още повече ситуацията, като се образуват нови места за размножаване на комари, предупреди представителят на правителството Карлос Кордеро.

През 2010-а - годината на най-тежка епидемия от денга в централноамериканската държава - са починали 83 души, сочи официалната статистика.

Споделяне

Още от Свят