Хонконг - едно от малкото поражения на Си Цзинпин

Си Цзинпин

Протестите в Хонконг и отстъплението на местните власти са едно от малкото поражения на китайския президент Си Цзинпин, който може да реши да с течение на времето да засили хватката на режима си над бившата британска колония.
Точно 30 години след кървавите репресии на пекинския площад Тянанмън силният човек в Пекин избра "стратегическото отстъпление", изправен пред протестите в Хонконг, който продължава да се радва на специален статут в Китай, анализира Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет на Хонконг.

Комунистическите лидери "се уплашиха", предполага синологът. "Те се притесняват от евентуалните отражения" в континентален Китай, което "казва много за параноята в партията и нейното усещане за сигурността".

Показателно за това притеснение е, че Пекин премълчава шествията в полуавтономната територия, в които през две поредни недели се включиха стотици хиляди.

Вчера официалните медии съобщиха дискретно за замразяването на проектозакона за екстрадиция към Китай, който предизвика експлозия, но пропуснаха да споменат гигантския протест предишния ден.

Въпреки това "интелектуалците и жителите на големите градове" знаят какво се случва в южната метрополия, твърди политологът Уили Лам от Китайския хонконгски университет.

Според него отстъплението на хонконгските власти може да вдъхне кураж на защитниците на демокрацията в континенталната част на Китай, макар че там все още е много трудно да бъде организирано някакво протестно движение.

Ултранационалист

Шествията в Хонконг са реакция на завоя към авторитаризъм, наложен от Си след идването му на власт през 2012 г., отбелязва Бил Бишъп, редактор на информационния бюлетин "Синосизм".

"Партията, със Си начело, се възприема като известна заплаха", разкрива той. Протестите представляват "масирано отхвърляне на идеята, че Хонконг в крайна сметка ще бъде погълнат изцяло от Китай".

От миналата седмица Пекин започна да се дистанцира от проектозакона, обяснявайки, че става дума за инициатива на главната администраторка Кари Лам.
Но никой не може да повярва, че Лам е взела такова решение без подкрепата на Пекин, уверява Виктория Хюи, политоложка в университета Нотр Дам в САЩ. Оттеглянето на проекта е според нея "поражение за Си Цзинпин".

"Си Цзинпин се опитва да създава впечатлението за ултранационалист", напомня Уили Лам. Според него хонконгският случай отслабва този имидж: "ръководителят на 1,4 милиарда китайци е неспособен да контролира територия със 7 милиона жители".

Дошъл на власт в края на 2012 г., Си засили значително контрола на Китайската комунистическа партия (ККП) над обществото и започна кампания против корупцията, която беше насочена и срещу вътрешните му политически противници.
През 2017 г. той получи правото да остане начело на страната, докато желае, а неговата "мисъл" беше включена официално в Конституцията миналата година, наравно с тази на основателя на комунистическата династия Мао Цзедун.

Но според Кабестан от около година Си е изправен пред вътрешна опозиция, подхранвана от търговската война със САЩ и икономическото забавяне.
Показателно за напрежението сред върхушката на режима е, че Централният комитет, "парламентът" на ККП, не е бил свикван от 15 месеца.

Коз за Тръмп

Спънката, която причиниха хонконгските тълпи, се случи в момент, когато се очаква в края на месеца китайският президент да се срещне с американския си колега на среща на високо равнище на Г-20 в Япония.

Пекин все още не е потвърдил двустранната среща с Доналд Тръмп, целяща да уталожи търговската война между двете страни.

Но Вашингтон започна да играе хонконгската карта, заплашвайки да премахне търговските предимства на бившата британска колония, ако законопроектът за екстрадиция бъде приет.

В разгара на търговската война, ударът "би се отразил тежко на икономиката на Хонконг", предупреждава Бил Бишъп.

Съгласно споразумението с Лондон, подписано преди връщането на територията на Китай през 1997 г., Хонконг трябва да се ползва със специален статут до 2047 година.

Но Пекин може да реши да затегне още малко хватката си върху свободите на Хонконг, макар и "по не особено видим начин", прогнозира Бишъп.

След отпора на жителите на Хонконг, Си Цзинпин "има нужда да се покаже като много твърд. Той няма да отстъпи лесно", предупреждава в Пекин независимият политолог Хуа По, отбелязвайки, че законопроектът за екстрадиция беше замразен за неопределен срок, а не отменен изцяло.

Китайският лидер "ще изчака гневът на жителите на Хонконг да спадне прогресивно, след това ще накаже малък брой радикали", прогнозира той.

По БТА.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят