Хонконг е най-свободната икономика в света- България е на 78-о място

За 10-та поредна година Хонконг бе обявен за най-свободната икономика в света, предаде Асошиейтед прес. Той оглавява редовното годишно проучване "Индекс на икономическата свобода 2004", изготвено от американската фондация Херитидж и в. Уолстрийт джърнъл.

На второ място по икономическа свобода в света се нарежда Сингапур. Следват Нова Зеландия, Люксембург, Ирландия, Естония и Великобритания, а САЩ заемат 10-то място, съобщава БТА.

България е на 78-о място и попада в категорията на страните, чиито икономики са "по-скоро несвободни", по данни от интернет-сайта на фондация Херитидж.

Проучването обхваща 155 страни и територии, чиято степен на икономическа свобода е оценена според 10 фактора. Сред тях са търговската политика, държавната намеса в икономиката и обемът на сенчестата икономика.

Почти половината - или 75, от изследваните икономики са били по-свободни в сравнение с предходната година. Но общо 84 икономики продължават да бъдат "по-скоро несвободни" или "репресирани", се казва в проучването.

Според фондация Херитидж малките, свободни икономики като хонконгската са добър пример за начините по които, правителства, разполагащи с по-малко ресурси, могат да подобрят икономическото развитие на страните си.

Споделяне

Още от Бизнес