Хонконг нарежда на държавните служители да се ваксинират или да плащат тестовете

Хонконг нарежда на държавните служители да се ваксинират или да плащат тестовете

Неваксинирани държавни служители, както и работещи в сферите на образованието и здравеопазването в Хонконг скоро ще трябва да плащат за редовни тестове за Covid-19. Това заяви главният администратор на китайския специален административен район Кари Лам, предаде Ройтерс. Мерките са обявени с цел за убеждаване на повече хора да се ваксинират.

Хонконг регистрира 56 дни без локални случаи на коронавирус и животът в глобалния финансов център до голяма степен се нормализира, с изключение на все още действащите строги ограничения за пътуване и карантина, необходима за всички пристигащи.

Властите не бяха доволни от бавното първоначално прилагане на ваксините, въпреки че кампанията се ускори през последните месеци след като различни фирми обявиха редица предимства за ваксинираните, включително лотария с награда апартамент на стойност около 1 милион долара.

"Дори да е чисто лично решение да не се ваксинирате и да не помогнете на обществото да постигне стаден имунитет, това не е нещо, което едно отговорно правителство трябва да позволи или да толерира ", каза Лам пред агенцията.

Лам каза също, че ваксинирани хора пристигащи в Хонконг от страни, считани за среднорискови, които представят отрицателен резултат на теста и положителен тест за антитела, могат да прекарат 7 вместо 14 дни в задължителна карантина в хотел. Те трябва да се "самонаблюдават" през втората седмица.

Тези, които не са ваксинирани обаче, трябва да прекарат допълнителни седем дни в хотела, каза Лам.

Според нея правителството също обмисля удължаване на наличността на безплатните ваксинационни центрове с един месец, до края на октомври.

Около една трета от населението е получило препоръчаните две дози, а по-малко от половината са получили поне една доза.

За сравнение, конкурентният финансов център Сингапур се стреми да позволи пътуване без карантина от септември, когато 80 процента от неговото население се очаква да бъде имунизирано, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Коронавирус