Хонконг отново е първенец по икономическа свобода, България 60-та от 177 страни

За 19-та година Хонконг е признат за най-свободна икономика в света в публикуваната в четвъртък редовна годишна класация на американската фондация "Херитидж" и  вестник "Уолстрийт джърнъл".

По използвания за класацията "индекс за икономическа свобода" Хонконг получава 89,3 точки от 100 възможни. Бившият британски анклав, който след преминаването под китайска юрисдикция по формулата "една страна - две системи" запази много благоприятни условия за правене на бизнес, запазва водещото си място в тази класация вече 19-та година.

България е на 60-о място с 65 точки, последна в групата страни, чиито икономики са оценени като "умерено свободни". Пред нас в групата е Румъния с 65.1 точки, Полша с 66 точки, Латвия с 66.5, Унгария с 67.3, Македония с 68.2.

На второ място в класацията с 88 точки е Сингапур. Сред петимата лидери, които имат над 80 точки, са също така Австралия, Нова Зеландия и Швейцария. Следват Канада, Чили, Мавриций, Дания и САЩ. Континентален Китай е на 136-то място, а Русия - на 139-о (51,1) от 177 страни и територии, включени в изследването.

Рейтингът се определя въз основа на оценки по десет основни категории, които взимат предвид степента на икономическата и търговска свобода, инвестиционната откритост, намесата на държавата в икономиката, факторът корупция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?