Хонконгската полиция влезе в кампуса на обсадения университет

Хонконгската полиция влезе в кампуса на обсадения университет

Хонконгската полиция влезе в кампуса на обсадения от 11 дни университет, за да почне да събира коктейли "Молотов" и други опасни предмети, изоставени от продемократичните демонстранти, предаде Франс прес.

Политехническият университет на Хонконг беше центъра на протестите на 16 и 17 ноември, когато се стигна до изключително тежки сблъсъци между протестиращи и полиция. Демонстранти, въоръжени с лъкове, стрели и коктейли "Молотов", се противопоставиха на полицаите, които отговориха с гумени патрони, сълзотворен газ и водни струи. След сблъсъците се стигна до обсада на кампуса на университета.

Повечето протестиращи се предадоха и пълнолетните бяха арестувани от полицията. Други успяха да избягат с въжета или през канализацията. През последните дни изглеждаше, че всички протестиращи са напуснали кампуса.

Персоналът на университета съобщи, че е бил намерен само един човек. Журналистите не бяха констатирали никакво значително присъствие през последните 48 часа.

Снощи маскиран протестиращ заяви пред медиите, че в сградата все още има двайсетина протестиращи.

Тази сутрин, след като полицията и пожарникарите влязоха в кампуса, не беше забелязано присъствие на демонстранти. В момента комплексът прилича на бойно поле, покрито с парчета тухли и отпадъци като каски, противогази и облекла. Стените са надраскани с графити против полицията, а развалена храна и препълнени боклукчийски кофи отделят противна миризма в някои части на кампуса.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?