Хонконгски активисти призоваха Конгреса на САЩ да възпре Китай

Хонконгски активисти призоваха Конгреса на САЩ да възпре Китай

Млади активисти от хонконгското продемократично движение призоваха Конгреса на САЩ да упражни натиск върху Китай, като се аргументираха, че всяко отклонение от специалния статут, предоставен на града, ще насърчи Пекин да наложи своите "комунистически ценности" и другаде по света, предаде Франс прес.

Конгресмени и от двете основни американски партии - Републиканската и Демократическата - приеха Джошуа Уон, Дениз Хо и други продемократични активисти по време на изслушване. Това може би ще подразни Китай, отбелязва Франс прес.

"Ако Хонконг падне, това лесно може да стане трамплин, за да разпространи тоталитарният китайски режим своите правила и приоритети в чужбина, използвайки икономическата си мощ, за да приобщи и други към своите комунистически ценности", заяви кантонската поп звезда Дениз Хо, чиято музика се цензурира в Китай заради участието ѝ в движението.

42-годишната певица уточни, че "това не е призив към "чуждестранна намеса", нито призив за независимост на Хонконг". "Това е призив да се спазват човешките права. Това е призив за демокрация", каза тя.

Защитата на правата в Хонконг бе въпрос, по който американските конгресмени от Републиканската и Демократическата партия показаха рядко единодушие, отбелязва Франс прес.

Те проучват законопроект за "човешките права и демокрацията в Хонконг", предвиждащ всяка година да се подлага на мониторинг специалният икономически статут на тази територия и да бъде санкциониран всеки служител, който премахне "основни свободи" в полуавтономния китайски район.

"Пекин не бива да излезе от ситуацията с печалба по всички параграфи, обирайки икономическите ползи от престижа на Хонконг в света, докато ликвидира нашата социално-политическа идентичност", предупреди 22-годишният Джошуа Уон, станал лице на протестното движение. Той подчерта, че "в момента Хонконг е на решаващ кръстопът. Залозите никога не са били толкова високи."

Младежът заяви, че китайският президент Си Цзинпин може да вземе решение за по-твърда реакция в навечерието на 70-ата годишнина от основаването на комунистическия режим през октомври.

"Да прати танкове е все така неразумно, но не и невъзможно", каза Джошуа Уон.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?