Хонорарът на Доган – първа констатация за политическа корупция

Хонорарът на Доган – първа констатация за политическа корупция
Ротационният председател на парламентарна антикорупционна комисия Димо Гяуров (Синята коалиция) заяви, че казусът с консултантския хонорар на Ахмед Доган е може би първият случай на констатирана политическа корупция в двайсетгодишната история на прехода на у нас. Така той коментира драматичните събития около последното заседание на комисията преди лятната ваканция, когато бе взето решение случаят с получения от Доган хонорар на 1 млн. евро да бъде даден на съд.

Отсъствието на депутатите от ГЕРБ и БСП провали заседанието на комисията в четвъртък и след като Димо Гяуров заяви съмненията си за политическа сделка по случая, премиерът Бойко Борисов поиска извънредно събиране на комисията в петък и нареди на депутата от ГЕРБ да присъства на него. Така решението, че има данни за конфликт на интереси при получените от лидера на ДПС близо 2 милиона лева от консултантски договори през 2008 г., бе одобрено само с един глас "против", на ДПС, а представителят на БСП отново не се яви.

Димо Гяуров заяви в неделя пред БНР, че получаването на този хонорар в момент, когато лидерът на ДПС е бил част от управлението на страната, е случай на политическа корупция и трябва да бъде изпратен в прокуратурата.

Според него Доган се е надявал да остане недосегаем, както през всичките 20 години досега.

"Нашият стремеж беше да бъдем абсолютно обективни и независимо дали беше г-н Доган или някой друг, предполагам, че решението щеше да бъде същото", каза Димо Гяуров.

"Ние сме свидетели на едни абсурдни твърдения през последните години, че едва ли не нашето общество без г-н Доган, и то персонално без него, някак си не може да оцелее, защото той е крепител на един, видите ли, етнически модел. Няма такова нещо. В България, аз твърдя, че няма никакъв етнически проблем. Напротив, той е измислен, той е лансиран от представители на Движението за права и свободи точно за да обоснове тази недосегаемост. Аз твърдя, че никой от нас и на никого от нас и през ум не му минава по някакъв начин да накърни интересите на етническите турци в България или по какъвто и да е начин да засегне етническия мир. Тъкмо обратното, в резултат на тази недосегаемост голяма част от българското население, и то не етническите турци, се чувстват сегрегирани и се чувстват унизени и обидени. На това трябва да му се сложи край", коментира още депутатът от СДС и бивш шеф на разузнаването. Той обаче призна, че е възможно на президентските избори догодина ДПС и Доган отново да изиграят ролята на балансьор и да определят кой да е новият държавен глава.

Помолен да коментира резултатите от работата на анкетната комисия по случая с поправката в Закона за наркотичните вещества, излязла "незнайно" как в Държавен вестник и заради която шефове на комисии от ГЕРБ напускат постовете си, Димо Гяуров изрази мнение, че това "псевдоразследване" в НС е било излишно.

"Ако има нарушение, то е от категорията на престъпленията. Според мен е налице съставомерно деяние, престъпление по смисъла на Наказателния кодекс", коментира Гяуров. Според него вместо да се губи време с псевдоразследващи действия, е трябвало случаят веднага да се изпрати в прокуратурата.

Димо Гяуров изрази разочарование и от поведението на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов във връзка с нахлуването на полицаи в дома на семейство в Кърджали.

"Беше много по-коректно да се признае грешка, да се признае известна оперативна вина, ако щете, така да я наречем, на служителите на МВР в Кърджали и публиката щеше да разбере такова поведение, щеше да оправдае подобна грешка с желанието да се свърши работа. А иначе остана усещането за някакво замазване, за шикалкавене, станахме свидетели на маса противоречия, които се случиха само в рамките на един-два дни...За съжаление сме свидетели на такива действия от ръководството на министерството през няколко български правителства. Опасявам се, че скоро няма да успеем да се отървем от нея", каза Димо Гяуров.

Той допълни, че не одобрява опитите на всяка цена да бъдат оправдани действията на полицията, каквито и да са те. "Мисля, че обществото е достатъчно узряло, за да приеме едно извинение, за да приеме обяснението за евентуални грешни действия, и то да го направи с удовлетворение, а не с горчивото усещане на шикалкавене и на замазване", каза Димо Гяуров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?