Хонорарът на Доган все пак отива на съд

Хонорарът на Доган все пак отива на съд

Налице са данни за конфликт на интереси по отношение на Ахмед Доган, реши парламентарната антикорупционна комисия в петък във връзка с взетите от лидера на ДПС хонорари за 1 млн. евро от консултантска дейност по хидроенергийни проекти. Парите не са били декларирани по надлежния ред, констатира комисията в доклада си, който отива във Върховния административен съд (ВАС).

ВАС е компетентният орган, който трябва да се произнесе по казуса.

Решението на петчленната комисия, председателствана от Димо Гяуров (Синята коалиция), бе взето след лична намеса на премиера Бойко Борисов за свикване на ново извънредно заседание на комисията, след като това в четвъртък се провали заради отсъствие на депутатите от ГЕРБ и БСП.

Подготвеният от Димо Гяуров доклад бе приет с три гласа "за" и един "против" (на представителя на ДПС Камен Костадинов). Членът на комисията от БСП Бойко Великов така и не дойде.

"Провинилият" се депутат от ГЕРБ Николай Коцев, който предния ден отсъстваше по "лични причини" от заседанието и то пропадна поради липса на кворум, заяви в петък, че е бил зает в избирателния си район. Той отрече премиерът да му се е обаждал. "Не ми се е обаждал Борисов, той е много мъжки човек и винаги е бил умерен. Обвинявате го, че ходи и ни хока, но това не е така", каза Коцев.

Самият премиер обаче го опроверга, като пред журналисти в кулоарите на парламента малко по-късно призна, че лично е поискал извънредно заседание на антикорупционната комисия.

Той уточни, че намесата извършил "в качеството на председател на ГЕРБ". Прочел в електронни медии, че с проваленото заседание "ГЕРБ и БСП пазят Доган", което било "абсолютна лъжа".

"Първо се свързах с Мартин Димитров (лидера на СДС - бел. ред.), после помолих да намерят и г-н Гяуров (който е член на СДС - бел. ред.). Казах му (на Гяуров - бел. ред.), че нашия депутат го връщам и утре идва на заседанието", обясни Борисов как е действал в четвъртък.

Той не намери нещо нередно в смесването на правомощията на изпълнителната и законодателната власт. "Имам право да се намеся, когато се касае за политиката на партията", каза Борисов.

Николай Коцев от своя страна разясни, че е имал само половин час да се запознае с доклада по казуса, на което Димо Гяуров отговори, че още във вторник е разпратил документа на членовете на комисията, когато е насрочил заседанието ѝ за четвъртък.

Камен Костадинов се опита процедурно да отложи вземането на решение с мотива, че засегнатият трябвало да се запознае с доклада и да се защити. Не бе прието предложението му решението да бъде взето след ваканцията през септември, защото докладът е публичен и достъпен за всички депутати, и ако Доган е имал интерес, е можел спокойно да се запознае с него.

По време на обсъждането депутатът от ДПС се мотивира още, че няма нарушение на закона за конфликт на интереси от страна на Доган за една част от хонорара, която била получена преди влизането на закона в сила. Експертът към комисията Елеонора Николова обаче обясни, че по-голямата част от хонорара е получена от Доган на 12 февруари 2009 г. или месец и половина след началото на действието на закона.

Отхвърлено бе и предложението на Костадинов на заседанието да бъде допуснат адвокатът Румен Еленски.

Обсъжданията предизвикаха поредица от политически изводи както от страна на представителя на ДПС, така и на председателя на комисията Димо Гяуров.

Костадинов заяви, че юридическите доказателства са слаби, на тяхната база се правят неверни политически внушения. Гяуров декларира, че поема пълната политическа отговорност за работата и изводите на оглавяваната от него комисия. Той заяви, че е време "Доган да спре да играе по главите на целия български народ, което прави 20 години" и да спазва закона.

През април т.г. главният прокурор Борис Велчев съобщи, че се прави проверка по обстоятелства, свързани с Ахмед Доган, като обстоятелствата се отнасят до имоти и проекта "Цанков камък".

Все още няма информация до какви заключения е стигнала проверката, но лидерът на ДПС все още има депутатски имунитет и засега не може да бъде разследван.

Споделяне

Още по темата

Още от България