Хонорарите за участие в проекти за борба със СПИН били съгласувани с донора

Хонорарите за участие в проекти за борба със СПИН били съгласувани с донора

Възнагражденията, получени от служители на Министерството на здавеопазването по граждански договори в изпълнение на програмите за превенция на ХИВ/СПИН, са били съгласувани с донора на средствата - Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Това обяви в неделя пред БНР директорът на националната програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерство на здравеопазването д-р Тонка Върлева.

В петък от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) изнесоха списък с хора, получили възнаграждения по граждански договори за участието им в програми за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Сред получилите допълнително възнаграждение са и работещи на трудов договор в Министерството на здравеопазването.

Според депутати от Синята коалиция това не е редно. “За мен не е редно да си и на трудов, и на граждански договор към една и съща институция, и по този начин да печелиш допълнително. За мен това е проблем и не бива да съществува“, заяви депутатът от СДС Ваньо Шарков. 

Най-солиден хонорар е получила директора на програмата Тонка Върлева, която е и директор на дирекция “Управление на специализирани донорски програми“ в министерството. Общо за 2010 и 2011 година възнагражденията ѝ по сключените договори възлизат на 59 040 евро. Освен това средства са получавали шофьори, директори на дирекции, служители на регионални здравни инспекции, както и пресаташето на министъра.

Консултанти по програмите коментираха обаче, че тези възнаграждения се полагат, тъй като са заложени в бюджетите на програмите, одобрени от фонда. За голяма част от работещите по програмите взетите по граждански договор суми не били допълнителни средства върху заплатите, а основните им възнаграждения.

В неделя д-р Върлева обясни, че изпълнението на програмите не е част от длъжностните характеристики на служителите. По думите ѝ става дума за огромна допълнителна работа, която е била вършена в извънработно време, включително в събота и неделя.

Върлева каза, че над 2000 човека работят за изпълнението на тези програми, което включва и лечебни заведения, неправителствени и други организации.

Глобалният фонд се е съгласил определени служители от няколко дирекции на здравното министерство да работят по тези програми и да носят отговорност. Възнагражденията били съгласувани с донора и не са различни от тези, получавани  в другите страни за същите дейности, обясни Върлева и повтори, че парите, които са получили 22-тата служители на министерството, представляват 1.68 на сто от общо предоставените през 2011 г. средства от Глобалния фонд.

Тя предупреди, че манипулациите по темата, могат да се отразят на бъдещите суми по тези програми и подчерта, че средното изпълнение по трите програми е 78%, което е далеч по-добро в сравнение с темпа на усвояване на средствата от европейските фондове.

В същото предаване обаче Ваньо Шарков каза, че на сайта на програмата няма никаква отчетност и не става ясно как се харчат парите, като се вижда че от 2009 г. оценката на Глобалния фонд за работата в България спадала до равнище "изпълнение, неотговарящо на очакванията". По няколко индикатора пък изпълнението било нула. Според него пиарът на министъра, например, не е човек, който да се занимава с изпълнението на тези програми.

По-късно на специална пресконференция Тонка Върлева отчете, че от 2004 г. до началото на 2012 г. в страната са постъпили над 41 милиона евро за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и туберкулоза. Миналата година са получени средства на обща стойност над осем милиона евро, от които около пет милиона евро за дейности по програмата антиСПИН и около три милиона евро по програмата за борба с туберкулозата. Към 31 декември м.г. средното финансово изпълнение по програмите е 78 на сто, а средното изпълнение на индикаторите за резултати е 99 процента.

В изпълнението на деветте компонента на програмата за борба със СПИН през годината са участвали 1188 души, а за туберкулозата - 1036 души. През 2011 г. са сключени 117 договора.

Със средства на Глобалния фонд са купени 91 автомобила и мобилни медицински кабинети за лечебни заведения и НПО на територията на цялата страна. Чрез тях се извършва патронажна дейност от медицинските специалисти и интервенции от НПО, като се предоставят здравни услуги на рискови групи в отдалечени региони.

Разпространението на ХИВ у нас се задържа на ниско ниво - 0,1 на сто сред общото население, което ни прави една от страните с най-ниско разпространение на ХИВ в Европа, отчитат специалистите. По данни на МЗ у нас са регистрирани 1438 ХИВ-позитивни. Реалният брой обаче, според програмата на ООН по ХИВ/СПИН, е около четири хиляди души.

Консултанти по програмите са написали писмо до премиера, финансовия и здравния министър. В него те заявяват, че в МЗ от 2004 г. досега е постъпила безвъзмездна финансова помощ за ограничаването на СПИН и туберкулозата в размер на 56 342 875 долара.

Това са средства, които не са от бюджета на страната, а от външни донори. Специалистите изразявят опасения, че има риск средствата да спрат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?