Хора на Саддам или иранци стоят зад нападенията

Координираната терористична операция в иракския град Кербала, в резултат на която намериха смъртта си петима български войници, е започнала в събота в 12,45 часа местно време (11,45 ч. бълг. Време), пише в уебсайта си варшавският всекидневник Газета виборча.

Четирима атентатори самоубийци нападнаха с автомобили, натъпкани с експлозиви, база на българския военен контингент в околностите на Кербала, а малко след това и тилова база на многонационалната дивизия в центъра на града и сграда на местните иракски власти. На място загинаха 13 души - четирима български войници, двама тайландски войници и седмина иракчани. След това от раните си в болница почина още един български войник.

Първоначално два български военни поста са вдигнали тревога по повод "пряка терористична заплаха" в района на военната база Индия, посочва Газета виборча, цитирана от БТА. Мигове по-късно българската група за бързо реагиране е била принудена да открие огън по бързо движеща се цистерна за вода. В нея е имало 500 кг взривни материали, пише вестникът.

Въпреки че българите успели да застрелят шофьора, цистерната е навлязла по инерция в територията на базата, където са разположени 480 войници от многонационалната дивизия под полско командване. Тогава е настъпила експлозията. Минута преди взрива базата е била обстрелвана от миномет и гранатомет.

"Отначало чух изстрели. После върху базата падна снаряд и хората от близкия университет започнаха да бягат", разказва охранител на учебното заведение, цитиран от полския вестник. Сред ранените в Кемп Индия са и двама цивилни служители на полската армия.

По-малко от четвърт час след бомбеното нападение срещу българската база са били извършени двата други атентата с коли бомби.

Два автомобила атакуваха тиловата база Лима в центъра на Кербала, в която се помещава и военна болница. По думите на генерал Марек Ойжановски, командир на полската бригада в Кербала, първата кола е трябвало да разчисти пътя, а другата - да проникне в базата. Но нападателите не са имали шансове за успех заради изкопания на 15 метра от оградата защитен ров, в който са хлътнали двата автомобила и са се взривили, каза Ойжановски.

При третата атака нападателите са се опитали да взривят седалището на местната власт. Според Раки Хашим, кореспондент на иракския вестник Ас Сабах, шофьорът е бил в полицейска униформа, което му е позволило да се приближи до стените на сградата е там да детонира експлозива. При този взрив е бил убит шефът на градската пътна полиция и е бил ранен губернаторът на Кербала Акрам ал Ясери. Вероятно тогава са загинали и двамата тайландци, намиращи се в момента на взрива в съседната сграда, където се помещава полицейският комисариат.

Привърженици на Саддам или иранци стоят зад атентата

Газета виборча отбелязва, че според някои наблюдатели съботните атаки в Кербала са дело на привърженици на сваления диктатор Саддам Хюсеин, които искат да дадат знак, че залавянето на техния вожд не е отслабило съпротивата срещу окупаторите. Същевременно вестникът цитира жители на Кербала, които са убедени, че зад атентатите стоят иранци. Ирански поклонници масово посещават Кербала, който е свещено място за шиитите.

Напоследък активността на партизаните в Багдад и в т. нар. сунитски триъгълник е до голяма степен ограничена, заявява багдадският политолог Хани Ашур в изявление за катарската телевизия Ал Джазира. Според него по тази причина терористите пренасят операциите си в район, в който имат значително по-голяма свобода на действие. "В столицата вече няма възможности за извършването на ефектен атентат. Кербала е идеално място за нанасянето на неочаквани удари", казва Ашур, цитиран от варшавския всекидневник Газета виборча.

Динамиката на атентатите, фактът, че експлозиите избухнаха почти едновременно, говори за наличието на добре подготвен предварителен план, пише италианският в. Република. Количеството на експлозивите, с които са били заредени обаче, е било такова, че въпреки всичко да причини смърт и разрушения.

Американските сили са на път да разкрият терористичната мрежа

Американските сили, които продължават да издирват най-високопоставените офицери от бившия режим на Саддам Хюсеин и тези от средните нива, са все по-близо до разкриването на цялата мрежа, състояща се от пет влиятелни клана, които са снабдявали с пари, оръжие и най-вече са давали инструкциите за уличните нападатели и терористите камикадзе, които извършват нападенията срещу коалиционните сили в Ирак, съобщи Асошиейтед прес.

Намаляването през последните седмици на нападенията срещу американски и коалиционни сили се дължи главно на ареста на Саддам Хюсеин в началото на декември. Както арестът, така и намаляването на нападенията се дължи на събраните данни от разузнаването през последните месеци, взети с помощта на множеството разпити на вече заловени високопоставени активисти на бившия режим на Саддам Хюсеин, посочва агенцията.

Според Асошиейтед прес американското командване е разкрило пет основни клана, които са отговорни за нападенията срещу коалиционните сили и са базирани главно в районите западно от Багдад и около град Тикрит, родният град на Саддам Хюсеин. Става въпрос за същия район, в който се намира и свещеният за шиитите град Кербала, където в събота бяха извършени трите самоубийствени нападения, при които бяха дадени и жертви от българска страна.

Ад в Кербала

Един от оцелелите при съботните атентати срещу многонационалната дивизия под полско командване описва пред в. Република ужаса, настъпил по улиците на Кербала след атаките. Ад, в който се чуваше воят на сирените, шум от хеликоптери и картечни изстрели, казва той. По неговите думи ужасяващият хаос продължил около 15 минути.

С нападението в Кербала иракската съпротива показва, че е преодоляла удара от залавянето на Саддам Хюсеин и че е в състояние да извърши масирани акции дори и в отдалечени от сунитския триъгълник райони, на северозапад от столицата, пише Стампа.

Действително, атаката не би могла да бъде извършена без подробни сведения за разположението на войските вътре в университетския град. Кербала е свещен за шиитите град. Атаките срещу него са израз на намерението на съпротивата да предизвика шиитите - доминиращата етническа група в Ирак, която от край време е противник на Саддам Хюсеин, и да разпали гражданска война, продължава италианският всекидневник. Стампа цитира американския генерал Марк Кимит, според когото иракската съпротива е с отслабени сили, но все така решена да тероризира Багдад и целия Ирак.

Стампа отбелязва още, че за България и Тайланд това са първите загуби от изпращането на контингенти в района. Въпреки това и двете правителства потвърдиха желанието си да останат в Ирак и да продължат да дават своя принос за стабилизирането на страната, добавя вестникът.

Кориере дела сера излиза със заглавие "Ад в свещения град Кербала". Вестникът вижда в съботните събития множество прилики с атентата срещу италианския контингент в Насирия, при който загинаха 19 карабинери.

Испанският Ел паис пише, че атаката в събота в Кербала е най-кървавата след тази в Насирия от 12 ноември.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?