Хора от бизнеса ще могат да преподават в университетите

Хора от бизнеса ще могат да преподават в университетите

Парламентът е на път да разреши на хора от бизнеса да преподават в университетите, без да са хабилитирани. Депутатите приеха на първо четене законови поправки, които разрешават на изявени специалисти от практиката да провеждат лекции от общия хорариум. Това ще става след решение на съответния факултетен съвет и при условие, че часовете са до 10% от учебния план на бакалаврите и до 20% от този на магистрите.

Промените в Закона за висшето образование, чиито вносители са депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", бяха приети на първо четене в сряда с 80 гласа "за" и 11 "въздържал се".

В момента специалистите от практиката могат да изнасят лекции на студентите, но по-скоро като гост-преподаватели, а не за да водят дисциплини от учебния план.

Текстовете предвиждат още работодателски и бизнес организации да могат да участват в разработването на учебните програми. Това ще помогне за тяхното осъвременяване и синхронизиране с изискванията на бизнеса.

От ГЕРБ обясниха, че целта е да се разреши проблемът с необходимостта работодателите да обучават кадрите си при постъпване на работа независимо, че са завършили университет по същата специалност. По думите на вносителите поправките са приветствани от ректорите.

Според ДПС обаче няма гаранция, че добрите специалисти в бизнеса ще бъдат и добри преподаватели. От БСП обявиха, че се въздържат да подкрепят промените, тъй като това щяло да намали броя на лекциите на останалите преподаватели, което би ги демотивирало.

Други промени предвиждат изявени специалисти да могат да участват в комисиите за провеждане на държавен изпит или за защита на дипломна работа. Дава се възможност хора от бизнеса да бъдат включени и в постоянните комисии на Националната агенция за оценяване и акредитация, която одобрява направленията, в които университетите обучават студенти и докторанти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?